Innovation

Se världen från ovan

Svenskt flygbolag satsar på luftskepp – lyxigt och miljövänligt.

ocean sky exteriör flyger över berg
OceanSky – världens miljövänligaste flygbolag.

Tänk att glida långsamt över polarisen i ett luftskepp och titta ner på valrossar och isbjörnar från din egen lyxhytt med panoramafönster. Om det svenska flygbolaget OceanSky får som det vill kan jungfruturen till Nordpolen bli verklighet redan våren 2023 – och de 16 passagerare som bokar plats på det 98 meter långa skeppet får slanta upp två miljoner kronor för en tvådagarstripp.

Men luftskepp alltså? Vi tänker kanske på högexplosiva jätteballonger som slutar som Hindenburg på 1930-talet, ja, men OceanSky tänker snarare på att revolutionera luftrummet som världens mest miljövänliga flygbolag. Lighter-than-air-teknik (LTA) gör att luftskeppen i långsammare hastighet kan flyga på 20 procent av ett vanligt flygplans bränsle.

ocean sky inredning

– Om luftskepp är så smarta, varför är inte himlen full av dem? Så kommer det att bli – och jag kommer att vara en del av det, säger den danske piloten Kim Krogtoft, operativ chef på OceanSky.

Han har jobbat som pilot i 46 år och flyger allt från Boeing 747 till helikopter.

– Ett luftskepp är effektivt, det kan bära stor last och landa var som helst. Vi kan verka i områden som varken har infrastruktur eller civilisation, och vår första expedition till Nordpolen kommer att bevisa att flygresor och -transporter kan vara hållbara i ordets rätta bemärkelse. Vi kommer att bli en del av historien.

OceanSkys vd Carl-Oscar Lawaczeck har 18 år som pilot inom kommersiell flygtrafik på sin meritlista.

– Jag har aldrig velat sluta flyga, men i framtiden vill jag utveckla en ny mycket mer hållbar era inom flygindustrin.

Säng på ocean sky

Bilder: Ocean Sky Cruises

Publicerat 03.01.2022