Så kontrollerar du rösten
Vi använder den hela tiden, varje dag. Den avslöjar om vi är nervösa, arga eller osäkra. Trots det glömmer många att träna rösten.
Den viktiga pitchen, säljargumentet som får kunden att skriva på, förhandlingen om storaffären, presentationen inför styrelsen – alla har de en sak gemensamt: de levereras med rösten. Och en darrande, svag och sviktande röst övertygar ingen. Tvärtom.
Men det är sällan högt uppsatta personer inom näringslivet jobbar med sin röst. Oftast går man kanske kurser i förhandlingsteknik, mediehantering, krishantering och annat. Fast många skulle vinna mycket på att arbeta med sin röst – eller sitt röstbeteende som logopeden och röstcoachen Mia Bäcklin hellre vill kalla det. Många av hennes kunder är verksamma inom näringslivet på olika sätt.
– De kanske jobbar med sälj, presenterar mycket och vill ha en röst som hörs bra. Eller så tycker de att det är obehagligt att presentera, att man har en talängslan. Det är något jag jobbar mycket med, att hjälpa personer att bli trygga med att tala. Det blir också allt vanligare att man förväntas spela in filmer för sociala medier och dylikt, och där känner sig många osäkra framför kameran.
Rösten speglar inte kroppsspråket
Hur coachningen sedan ser ut beror på hur problemställningen är formulerad. Vissa pratar för snabbt, andra darrar på rösten eller får tuppar i halsen om de är det minsta nervösa. En del är inte alls nervösa, men har ändå svårt att kontrollera rösten.
– Man vill utstråla att man är säker på sin sak och skapa förtroende. Men om kroppen, och därmed rösten, inte hänger med så skapar det en dubbeltydighet. De flesta känner sig väldigt säkra på vad de ska förmedla. Det är inte det som är problemet. Men deras röst speglar inte det.
Hon tar ett exempel:
– Om man omedvetet gör något med sin röst som sticker ut mycket, så kan det riskera att stjäla fokus från budskapet man vill förmedla. Till exempel om man knarrar eller pressar upp rösten så att den låter spänd. Efter en stund blir rösten nästan det enda lyssnarna hör. Oavsett hur bra du har jobbat med ordval och formuleringar.
Inom näringslivet handlar mycket om att skapa förtroende, utstråla kompetens och beslutskraft. Där finns mycket att tjäna på att jobba med sin röst, menar Mia Bäcklin.
– Det finns forskning som visar att vi har större förtroende för mörkare röstlägen – både hos kvinnor och män. Personer med mörkare röster uppfattas som bättre ledare. Man vet inte varför. Kanske beror det på att vi automatiskt får ljusare röst när vi är nervösa – då spänner vi rösten. Vi får en lite mörkare röst när vi är lugna och avspända.
Hur tränar du din egen röst?
– Dels sjunger jag. Dels använder jag något som heter fonationsrör. Det är ett glasrör som man blåser bubblor med i vatten. Det är ett väldigt bra sätt att värma upp rösten på om man ska prata mycket. Man kan också använda det som en återhämtning om man har pratat mycket under en dag och känner sig ansträngd i rösten. Vissa brukar beskriva det som massage för stämbanden.
Mia Bäcklins tre bästa tips för att nå ut med rösten
1. Som uppvärmning är det toppen att gäspa och sucka ljudligt för att hitta till ett avspänt, bekvämt röstläge.
2. I samtal och presentationer: grunda kroppen – båda fötterna stabilt i golvet när du står och båda sittbenen mot stolsitsen när du sitter. Då går det lättare att andas avspänt vilket gör rösten mer stabil och hörbar. Fungerar också för att skifta fokus bort från nervositet.
3. Rikta hela kroppen, blicken och rösten framåt mot den eller dem du pratar med. Tänk öppen kroppshållning, våga ta plats och tänk framåt!
Fler tips finns på https://miabacklin.com/rstbloggen
Foto: Lumeah Photography
Publicerat 27.12.2024