Så kickade Ziggy Stardust i gång miljörörelsen
David Bowie och Stockholmskonferensen om mänsklig miljö. Två på papperet helt oberoende händelser kom för ett halvt sekel sedan att ge kraft till den gröna våg som fortfarande sveper över världen. Leve 1972!
David Bowies LP The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars släpptes den 16 juni 1972. Det var samma dag som FNs första miljökonferens, även kallad Stockholmskonferensen, avslutades.
Det två av varandra helt oberoende händelserna bidrog, var och en på sitt sätt, till att en grön våg började röra sig över världen.
På plattans öppningsspår, Five Years, sjunger David Bowie om en gråtande nyhetsuppläsare som berättar att världens undergång bara är fem år bort.
Men han gav också hopp.
Ziggy Stardust släpptes mot en fond av ett kallt krig mellan två supermakter. Albumet var också färgat av den smygande insikten om en begynnande ekologisk kris.
Å andra sidan spirade hoppet till följd av en ökande miljömedvetenhet och en tilltro till nya tekniska möjligheter, inte enbart i form av rymdprogrammen. Klumpiga datorer såg världens ljus och med dem abstrakta löften om en smartare värld.
Fotade jorden
När den gröna vågen växte fram på 1970-talet surfade den på hoppet om just en sådan spirande framtid, som delvis också hämtade kraft ur en händelse fem år tidigare. William Anders, astronaut på Apollo 8 under den första bemannade turen runt månen 1968, tog en bild som beskrivits som det mest inflytelserika miljöfotot någonsin. Genom att se jorden från rymden blev människor medvetna om att allas liv på planeten är sammanflätade.
Så hade vi aldrig sett på jorden tidigare.
William Anders sa senare: ”Vi åkte för att undersöka månen men i stället upptäckte vi jorden.”
David Bowie tog intryck. Redan året därpå gav han ut Space Oddity, en sång om en astronaut som tappat kontakten med markkontrollen.
Hoppas på teknik
50 år senare sitter vi i ett liknande läge. Återigen lever vi i rädsla för att ett krig ska skapa en global konflikt som kan sluta i en kollaps för jorden. Allt fler har insett att de klimatmässiga förändringarna blir svåra att avvärja, att vi måste laga efter läge. Och fortfarande hoppas vi att tekniska framsteg ska rädda oss.
På ett plan har inte situationen förändrats särskilt mycket sedan David Bowie släppte sin klassiska vinylplatta. Kan det vara så att framtiden verkade bättre förr?
Publicerat 28.06.2022