Innovation

Så kan du läsa med öronen

Att ha lässvårigheter tar både tid och energi. Talsyntesprogrammet TorTalk för dator och telefon hjälper de som hellre lyssnar på en text än läser den. Nu har företaget vunnit Nordeas entreprenörspris Årets Funkoprenör 2023!

Tor Ghai
Tor Ghai, som grundat talsyntesprogrammet TorTalk, utsågs nyligen till Årets Funkoprenör.

Fem till åtta procent av Sveriges befolkning har dyslexi. Merparten av dem läser fel, hakar upp sig och utelämnar ord vilket gör läsningen ansträngande. Trots att det finns stöd och verktyg är det bara en av tio som tar upp det med sin arbetsgivare på grund av negativa erfarenheter.

Sedan 2013 utvecklar företaget TorTalk talsyntesprogram för dator och telefon. Det gör att dyslektiker och andra kan läsa lika bra som eller bättre än genomsnittet.

– Jag har sett hur vårt verktyg fått universitetsstudenter med lässvårigheter att blomstra. Rätt verktyg är revolutionerande för studenter med dyslexi. Det gäller även i arbetslivet, säger Tor Ghai, grundare av TorTalk.

På en dator kan TorTalk användas med alla program och dokument i samband med till exempel mötesförberedelser och när man ska läsa instruktioner eller gå igenom mejlen. Med telefonen kan man fotografera en text, hämta ett pdf-dokument eller en hemsida och lyssna, ungefär som en ljudbok. Även personer med exempelvis adhd, koncentrationsproblem och ögonsjukdomar eller de som vill lyssna på sitt andraspråk har nytta av talsyntesprogrammet.

Som vinnare av Årets Funkoprenör får TorTalk en vinstsumma på 100 000 kronor och tillgång till Nordea Startup & Growth-enhet för finansiell handledning, rådgivning och nätverk.

Vid prisutdelningen tilldelades även finalisterna Funki och UNIQ 25 000 kronor var samt stöd av Nordea Private Banking i form av juridisk rådgivning och möte med Nordea Stiftelsetjänst.


Text: Mikaela Grönlund Foto: Henric Uhrbom

Publicerat 31.05.2023