Hållbarhet

Så bor vi i framtiden

När arbetet påbörjades i februari 2008 var uppdraget tydligt till den brittiske superarkitekten Sir Norman Foster: Bygg världens mest hållbara stad! Masdar City, i öknen utanför Dubai, skulle bli ett kliv rakt in i framtiden, helt självförsörjande på energi och där allt avfall skulle återanvändas ända ned till diskvattnet. Planerna var storslagna.

Men vad har hänt sedan dess? Blev det så bra som världen hoppades på?

Sasja Beslik, hållbarhetschef på Nordea, åkte till Masdar City för att ta reda på detta och spana in morgondagen.

Här ser du filmen från Sasjas resa!

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Sasja, vad var mest minnesvärt?

– Det är helt otroligt att uppleva en plats där arkitekter, ingenjörer, miljövetare, konstnärer och ekonomer samarbetat från dag 1 för att bygga en hållbar stad, där allt från början till slut planerats och genomförts med hållbarhet som främsta parameter. Arkitekterna har till och med tänkt på ökenvindens vinkel när de byggde husen och gatorna.

Vad kan andra befintliga städer lära sig av Masdar City?

– Att allt är möjligt, och att det är både lönsamt och hållbart att bygga på det här sättet. Tekniken och färdigheterna som används i Masdar City finns redan på andra ställen i världen i dag. Men vad vi framför allt kan lära oss är att systemlösningar för att hantera utmaningar kopplade till klimatförändringar kräver ett helt annat sätt att samarbeta. 

Vilken har varit Masdar Citys största utmaning?

– Man har lyckats dra ner på vattenförbrukningen (som är stor fråga i Mellanöstern) med 60 procent och energiförbrukningen med 40 procent samtidigt som man byggt staden på helt kommersiella premisser, alltså lönsamt och ekonomiskt. Något som också är ett viktigt budskap till resten av världen. År 2050 kommer 70 procent av jordens befolkning bo och leva i städer, då måste vi tänka helt nytt i relation till klimatförändringar.

Skulle en liknande stad, utifrån våra förutsättningar, kunna byggas i Norden?

– Absolut! Men det är nog i Afrika och Asien där befolkningstillväxten kommer att vara som störst som ett hållbart byggande som detta kommer ha en sådan avgörande betydelse.

Publicerat 25.05.2019