Kultur

Romantisk vardag

Njuter du av att ringla honung över din perfekt skurna morgonfrukt? Eller stannar du till på den vackraste platsen på väg till jobbet – för att bara andas? Då är det inte omöjligt att du dragits med av livsstilstrenden att ”romantisera” livet.

Hashtaggen #romanticiseyourlife går nu varm på sociala medier. På videoappen Tiktok har sådana inlägg setts över 525 miljoner gånger.

Inlägg med hashtaggen ”romanticise your life” har duggat tätt i sociala medier de senaste månaderna. De kan visa en man som njuter sin morgoncroissant, en ung kvinna som med kavel pressar eukalyptusblad eller en student som nöjt tentapluggar på ett charmigt kafé. Inläggen verkar hylla samma sak: det lilla livets skönhet och det vackra i våra vardagshandlingar. 

Det finns flera teorier om hur romantiseringsfenomenet uppkommit. Sociologer har pekat på covidpandemins isolering. Andra hävdar att det handlar om en ny form av positiv psykologi eller minimalism i kombination med mindfulness.

öppet landskap
Att romantisera vardagen, att se det vackra i det ”vanliga” livet, har blivit en stor trend i sociala medier.

Oavsett vilket verkar det gå hem. Inlägg med hashtaggen #romanticiseyourlife har setts över 525 miljoner gånger på videoappen Tiktok och på Instagram finns nära 30 000 sådana inlägg, enligt den asiatiska nyhetssajten Today. 

Populära motiv är föga förvånande testunder, solnedgångar och snittblommor. Men inlägg som visar på glädjen i att diska kontorets kaffekannor (bubblorna är vackra!) eller njutningen i att köpa knasiga papptallrikar förekommer också. 

någon brer en smörgås med avokado

– Att romantisera handlar om att hitta det meditativa i våra dagliga seder, säger kokboksförfattaren Jake Cohen, vars video som visar hur han gör en avokadosmörgås setts nära 400 000 gånger på Tiktok. Vissa kanske tycker att det är extravagant eller meningslöst, men om jag vill romantisera min avokadotoast eller mitt brödflätande, och därmed ge det en extra dimension av skönhet, så är det upp till mig.

Publicerat 28.02.2023