Kultur

Retstickan Gladwell är tillbaka

Malcolm Gladwell, en av vår tids vassaste samtidsskildrare, är tillbaka med en ny bok. Den här gången följer han upp sin tjugofem år gamla debut. Kritikerna vässar pennorna och menar att han är en outbildad retsticka men Gladwell lär än en gång toppa bästsäljarlistorna.

Konceptuell bild med dominobrickor
Malcolm Gladwell är tillbaka med en ny bok. Den här gången återvänder han till ämnet som kickstartade hans karriär: The tipping point. Bild: K AI.

Hans böcker har sålt i över 23 miljoner exemplar bara i Nordamerika. Företag som vill anlita honom som föreläsare får betala nästan 4 miljoner kronor för en timmes prat. Avsnitten från hans podcast Revisionist History har laddats ned 250 miljoner gånger.

När han nu släpper sin åttonde bok är det med en blinkning till hans succédebut från år 2000, The Tipping point. Den nya boken heter Revenge of the tipping point och utforskar bland annat orsakerna till de senaste årens två värsta katastrofer: covid-pandemin och opioid-krisen i USA. Att även denna bok kommer att bli en bästsäljare är det ingen som tvivlar på. Men vem är egentligen Malcolm Gladwell?

Malcolm Gladwell och boken Revenge of the tipping point
I den nya boken kastar sig Malcolm Gladwell handlöst mellan vitt skilda ämnen – som vanligt. Bildkälla: CBC.

Skolan var inte så viktig

Han föddes 1963 i den lilla kuststaden Fareham i södra England, som son till en brittisk matematiker och en jamaikansk psykoterapeut. Som sexåring flyttade familjen till Kanada, där han växte upp.

Familjen var okonventionell. Inte bara var de utlänningar med annan hudfärg, föräldrarna uppfostrade även den unge Malcolm och hans två bröder lite annorlunda. Till exempel tyckte de inte att skolan var så värst viktig, bara de lärde sig saker. Deras mamma gav dem intygslappar för frånvaro som hon skrev under i förväg – de behövda bara fylla i rätt datum. När Malcolm var elva år brukade han få vandra runt fritt på universitetet där hans pappa undervisade. Pappan tyckte att sonen var ”en ovanligt målmedveten och ambitiös pojke”.

Den oortodoxa uppväxten resulterade i en ständig nyfikenhet, som bara kunde stillas genom ett ständigt läsande och skrivande. Det fanns egentligen bara en möjlig väg för honom: journalistiken. Han utbildade sig och kom som 23-åring till ansedda Washington Post, där han stannade i nästan tio år. Han kallar själv den erfarenheten för ”den bästa utbildning jag fått”.

Diptyk: Glawell och Fareham
Han föddes i den lilla kuststaden Fareham i England, men flyttade redan som litet barn till Kanada. Bildkälla: Volante och Shutterstock.

”Jag visste ingenting om tidningar. Jag var helt oerfaren. Jag var 23, Bob Woodward satt två rader bort från mig. Jag lärde mig av de största journalisterna i min generation.”

Artikeln som förändrade allt

I mitten på 90-talet värvades han till The New Yorker, och det var där han skrev artikeln som skulle förändra hans liv. The Tipping Point hette den och i den försökte han förklara hur det kom sig att den våg av våldsbrott som hade plågat New York under hela 80- och 90-talen plötsligt hade kommit av sig. Varför var det helt plötsligt säkert att promenera i centrala New York en lördagsnatt?

Svaret, menade Malcolm Gladwell, kunde man hitta i hur epidemier beter sig: de ökar i hastighet tills de kommer till ett avgörande ögonblick – the tipping point – när de sedan dör ut. Samma modell kunde appliceras på sociala problem, som brottslighet. Till slut finns det ingen grogrund för dem längre.

Artikeln blev en succé och den utvecklades till boken med samma namn – som blev en aldrig tidigare skådad försäljningsframgång. Den sålde i dryga två miljoner exemplar bara i USA. Sedan dess har han skrivit ytterligare sex böcker. Samtliga har legat på New York Times bestsellerlista.

Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell har sålt enorma mängder böcker, men har även fått mycket kritik för sina slutsatser. Bild: Volante/Time Magazine/Bill Wadman.

Kritikerna, däremot, var inte nådiga. Det faktum att han ger sig in i sociologi, ekonomi, antropologi, epidemiologi och en rad andra vetenskapliga discipliner med en ynka examen i historia i ryggsäcken retade gallfeber på vissa forskare. Andra störde sig på hans nästan tvångsmässiga förmåga att vara konträr: han avfärdar elituniversitet, säger att man inte ska omge sig med smarta människor, råder ungdomar att inte välja det bästa colleget och han hatar amerikansk fotboll. Han gillar helt enkelt att retas.

Men en sak har han bett om ursäkt för: att han i sin första bok talade sig varm för den typen av brottsbekämpning som numer kallas ”frisk and search” och har fått massiv kritik för att vara rasistisk.

”Jag hade helt enkelt fel”, säger han i dag om det.

Och nu är det alltså dags igen. Den nya boken Revenge of the tipping point är en fortsättning på den första och i sedvanlig Gladwell-stil kastar han sig handlöst mellan ämnen som geparder, bankrånare, bortglömda 70-talsserier, rasrelationer i USA och social ingenjörskonst – för att till slut landa i covid och opioid-krisens USA.


Boken Den tändande gnistan: hur små faktorer kan förändra världen

Den tändande gnistan: hur små faktorer kan förändra världen (The tipping point) (2000)

Boken: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna

Framgångsfaktorn som skapar vinnarna (Outliers) (2008)

Boken Vad hunden såg och andra äventyr

Vad hunden såg och andra äventyr (What the Dog Saw: And Other Adventures) (2009) 

Boken: David och Goliat: konsten att slåss mot jättar

David och Goliat: konsten att slåss mot jättar (2013)

Boken: Att prata med främlingar: Vad vi borde känna till om de människor vi inte känner

Att prata med främlingar: Vad vi borde känna till om de människor vi inte känner (Talking to strangers) (2019)

Boekn: Bombmaffian: En dröm, en frestelse och andra världskrigets längsta natt

Bombmaffian: En dröm, en frestelse och andra världskrigets längsta natt (The Bomber Mafia) (2021)


Text: Kalle Dixelius

Publicerat 27.12.2024