Innovation

Relations­pepp på nätet

I en tid då vi hittar kärleken via nätet är det också till digitala tjänster vi vänder oss när det knakar i relationen. Parrådgivning är en boomande marknad.

konceptuell bild på ett hjärta gjort av vägar med en kvinna och en man på var sida
Många dejtar via nätet – men nu går det också att få digital parterapi och skilsmässorådgivning. Bild: Shutterstock

I en värld där en tredjedel av alla par mår dåligt och omkring varannan parrelation slutar med separation måste det finnas insatser att göra. Så resonerade psykologerna Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal som länge drivit en mottagning tillsammans.

Siktar globalt

Resultatet blev Bird Relations, ett startupbolag och en app som syftar till att hjälpa par att stärka och fördjupa sin relation genom beprövade metoder för parterapi. Användare får bland annat göra en relationsanalys som resulterar i en plan att följa och verktyg för hur man bygger positiva vanor och återuppväcker nyfikenheten på varandra.

Nyligen tog Bird Relations in 8 miljoner kronor för att vidareutveckla appen och ta sig utanför Sveriges gränser.  

Sofia Brandt,
vd på Bird Relations.

– Den digitala relationsmarknaden växer så det knakar. Med en skalbar produkt som möjliggör internationell expansion ser vi stor potential för bolaget att lyckas, säger Fredrik Andersson, investment manager på Almi Invest som gick in med hälften av kapitalet, enligt nyhetssajten Breakit.

Vd Sofia Brandt understryker att bolaget vill satsa globalt och säger att steg ett är att översätta appen.

– Den första marknaden utanför Sverige som vi satsar på är Storbritannien. Planen är att lansera där i början av nästa år.

Uppbrottsplan?

Ett liknande initiativ är den så kallade Relationsappen, som också fått stöd från Almi. Där ligger fokus mer på hela familjen, genom forskningsbaserade relationstips och övningar i hur kärlek och närhet stärks - både i parrelationen och till barn.

Charlotte Ljung

Charlotte Ljung,
grundare av Endbright.

Skulle det ändå braka utför finns digital hjälp även i det läget. Endbright, som startades 2019 av Dux-arvtagaren Charlotte Ljung, ger stöd genom skilsmässans alla faser.

– Endbright är platsen jag själv önskade fanns när jag skilde mig för tio år sedan. Det som slog mig när jag var mitt i processen var att allt vävs ju samman: juridiken, ekonomin och inte minst det stora området välmående, berättar hon. 

Endbright bygger främst på tjänsten Divorce Planning, en personlig plan för separationen. Dessutom kan användarna ta hjälp av specialiserade skilsmässorådgivare som hjälper till genom den snåriga resa som ett uppbrott kan innebära.

Publicerat 25.05.2022