Kultur

Rättvisa villkor

Kan blockkedjeteknik och så kallade NFT:er skapa ordning och reda i handeln med musikrättigheter?

Steve Angello, Michel Dahlberg Traore och Filip Strömsten
Anotherblock är en startup som vill förändra musikers villkor. Steve Angello, Michel Dahlberg Traore och Filip Strömsten. Bildcollage: Shutterstock och press

Absolut, anser entreprenörerna bakom Anotherblock – ett nytt Stockholmsbolag som ska utveckla en marknadsplats för musikrättigheter, och som precis har säkrat nära 11 miljoner kronor i riskkapital.

Bland investerarna finns Swedish House Mafia-profilen Steve Angello, Kinggrundaren Sebastian Knutsson, Stardollgrundaren Mattias Miksche samt änglainvesteringsbolaget J12.

Vd Michel Traore hävdar att skapandet av ny, spännande musik är avhängigt att kreatörer får stöd – och rättvis betalning för sitt arbete.

”Om inte genomgripande förändringar införs i det sätt som artister kan tjäna pengar på sin kreativitet kommer musikindustrin snabbt att gå i botten”, säger Traore till ekonomisajten Silicon Canals.

I centrum för bolagets system står NFT:er (non-fungible tokens), ett slags certifikat som visar på digitalt ägarskap, och som kopplar ihop musikstyckena till royalties.

För att göra detta möjligt så lagras NFT-ägandet i en så kallad blockkedja som gör att försäljningar kan spåras digitalt och visa både vem som är ägare av verket och vem som är upphovsman.  

Publicerat 28.02.2022