Kultur

Pärlan i havet

Pater Noster. Foto: Henrik Trygg

Social distansering är inte bara något som vi lär oss leva med nu, utan det kommer alldeles säkert påverka våra beteendemönster långt efter pandemin är borta. Inte minst hur vi förhåller oss till vår omvärld och andra människor, men också vilka upplevelser vi söker.

Därmed sagt, om social distansering kunde vara ett hotell skulle det heta Pater Noster… Det här är en av Sveriges mest berömda fyrar, och namnet som anspelar på Fader Vår och Kristendomens viktigaste bön är självklart inte valt av en slump. Åtskilliga sjömän har genom åren både bett och tackat för sina liv när de passerat genom de farliga farvattnen.

 
 
 
 
 
 
 
 

Betydligt lugnare är det nu för tiden, och som ett tecken i tiden öppnade alldeles nyligen ett litet men högklassigt hotell och konferensanläggning på den karga klippön fem sjömil väster om Marstrand i Bohuslän. Den prisbelönta designbyrån Stylt med norrmannen Erik Nissen Johansen (läs mer om honom här i en tidigare intervju på Talk) i spetsen har lett renoveringen av den gamla fyrvaktarbostaden. Här ska 16–18 personer kunna bo i charmiga rum där vågorna i princip slår upp på fönstren när det stormar – och äta pinfärska skaldjur i sjöboden. Redan under hösten välkomnas gäster ut till ön med ribbåt eller helikopter, och helt färdigt kommer det nya hotellet att stå under 2021. Då har förhoppningsvis alla reserestriktioner släppt.

Bilder: Erik Nissen Johansen

Publicerat 30.09.2020