Factfulness

På med vadar­stövlarna!

Plötsligt ska alla flugfiska – och det handlar inte bara om ett intresse för vad som händer under vattenytan. Flera av de senaste årens dominerande samhälls- och livsstilstrender korsar varandra i flugfisket: Outdoor, vandring, hållbarhet, hälsa och mindfulness är alla komponenter som förenas i en aktivitet som de frälsta betraktar som rent hypnotisk. Nu på sommaren när insekterna kläcks är en alldeles fantastisk tid att plocka fram spöet!

Silhuett av en flugfiskeman i floden
Flugfiske är lika mycket naturupplevelse och meditation som det är att fånga fiskar.

Flugfiskare har ett förhållningssätt till sporten som saknar motstycke inom andra arter av fiske – och med ett strängt regelverk som bland annat uppmanar den lyckosamme fiskaren att behålla en fisk om han vill men resten ska ovillkorligen återgå till naturen.

Ekoetiken är starkt förknippad med sporten som också rymmer en kulturskatt av kunskap förvärvad under flera sekler.

Här finns ett oundvikligt inslag av brittisk tweedkonservatism, men också stråk av "meditativ filosofi" – på sätt och vis inte helt olik många yogavarianters sökande efter själslig harmoni, där yogamattan är ersatt av ett par vadarstövlar i en strid ström.

Fiskare i Mörrumsån
Mörrumsån i Blekinge är en klassisk plats att fånga lax på. Här har man fiskat lax sedan 1200-talet.

1. Mörrumsån, Blekinge

Det var i Mörrumsån som världens största havsöring fångades 1993 – den vägde hela 18,36 kilo. Men det är för de stora laxarna ån är mest känd. Den största spöfångade laxen vägde 26,72 kilo.

Här har fångats ännu större men med håv – så dem talar vi tyst om.

Fiskehistorier från Mörrumsån går hela vägen tillbaka till 1231 – då nämndes fisket för första gången i den danske kung Valdemar II:s Jordebok: Mørum cum caputra salmonum.

För de icke invigda ser det lätt vansinnigt ut, det som utspelar sig varje år i april: Vuxna män i gummibyxor som försöker bevara balansen i en våldsam vårflod, allt medan snön yr.  


River Test
Pittoreska byar, kristallklart vatten och gott om öring att dra upp ur vattnet. Floderna Test och Itchen är kalkrika flugfiskeklassiker.

2. River Test & River Itchen, England

De kalkrika floderna i södra England är kända för sitt klara vatten, sina vackra omgivningar och sitt stora bestånd av öring. De mest berömda strömmarna är River Test och River Itchen som rinner igenom pittoreska byar med gamla halmtakshus och historiska byggnader. River Test anses vara själva födelseplatsen för flugfiske. Fisket i floden är omskrivet i en ändlös rad av böcker och artiklar. River Itchen anses av många vara den allra finaste strömmen. Kortare än River Test, förvisso, men ändå en fiskeupplevelse som bland annat passerar Englands gamla huvudstad Winchester på sin väg mot mynningen i havet vid Southampton.


Flugfiskare
I Montanas Bighorn River är det nästan svårt att inte fånga öring – här är koncentrationen av fisk ibland så hög som 4 000 öringar per mil.

3. Bighorn River, Montana

Bighorn River låter kanske bekant? Det var här som general Custers sista strid utkämpades – då kavalleriet besegrades av flera indianstammar ledda av Sitting Bull och Crazy Horse. Bighorn River är i dag en stillsam oas för campare, forsrännare och – flugfiskare! Floden slingrar sig genom Montanas östra prärie – från Yellowtail-dammen och fem mil nedströms. På vissa av sträckorna är koncentrationen av öring över 4 000 per mil. Fiskar på över 10 kilo fångas regelbundet. Bighorn River bjuder på omväxlande strömmar, från lugna och flacka vatten till mer intensiva forsar. Kläckningen av insekter pågår året runt. Två nationalparker gränsar till floden, Bighorn Canyon National och Yellowstone National Park.


River Tyne i Northumberland
I den mörka floden Thyne gör man bäst i att använda färgglada flugor.

4. River Tyne i Northumberland, England

Är egentligen två floder – South Tyne och North Tyne – som har massor av lax och havsöring, där fisken stiger året runt. South Tyne har sin källa i Alston Moor i nordvästra England, medan North Tyne har sin källa vid den skotska gränsen. Fyll flugasken med färgglada flugor i storlek 6 eller mindre om du fiskar i den norra delen. De syns bra i det mörka i vattnet som beskrivits som ”peaty like a Scottish Highland burn, and dark”.

Ett fiskekort kostar 8 pund om dagen, och allt överskott går till Tyne River Trust.


Emån
Vid småländska Emån är det trångt om saligheten. För att få en av de åtråvärda platserna måste du stå i en lång kö. Bild: Bernt Fransson/Wiki CC

5. Emån, Småland

Vill du fiska havsöring i Emån är det bara att ställa sig i kö. Emån är mest känd för sin grova havsöring även om här också fångas en del lax. I den nedre delen av ån är fisket kvoterat. Man måste ansöka om en plats och dessa platser går främst till gamla kunder.  Om din kölapp kommer upp måste du vara beredd på att hoppa in med kort varsel.


flugfiskeflugor
Att binda flugorna är en minst lika stor del av flugfisket som att stå i vattenbrynet och kasta.

Imitation av insekter 

Flugfiske handlar om att presentera imitationer av de insekter fisken för stunden äter. Många bindbeskrivningar är lika uråldriga som flugfisket självt. Genom att binda realistiska flugor lockas fisken att hugga. En torrfluga flyter på ytan och är tänkt att imitera olika bevingade insekter, vanligen dagsländor i olika stadier. En nymf fiskas strax under vattenytan eftersom den imiterar en insekt på väg att kläckas.

En öring fastnar i en fiskekrok under vatten
Ingen vet egentligen varför laxen hugger efter flugorna. Hängivna flugfiskare hävdar dock med emfas att det handlar om fiskarens skicklighet.

Varför hugger laxen?

Faktum är att ingen vet. Det har presenterats en rad olika förklaringar till att blanklaxar hugger på fluga: Instinkt, nyfikenhet, revirhävdande, lekstimulans, hormonella förändringar, humör och ”flugfiskarens skicklighet ” är några av de viktigaste faktorerna. Den sistnämnda är, handen på hjärtat, något som flugfiskare gärna vill tro...

Uwe Lehrer med rekordlaxen från Bergeforsen
Uwe Lehrer med sin rekordlax, som han fångade 2011 i Bergeforsen. Den vägde 29,2 kilo. Bildkälla: Sundsvalls Tidning.

”Jag lovar, så här stor var den”

Den största spöfångade laxen i Sverige togs på fluga i Bergeforsen i Sundsvall 2011. Den vägde 29,2 kilo. Det har fångats en större lax tidigare, i Ljungan. Den vägde 31,5 kilo men fångades under förbudstid och räknas därför inte in i statistiken. 

Skotska laxklassiker – och en svensk uppstickare

De vackra flugor som traditionellt användes för laxfiske i Skottland har i dag fått ge plats för moderna tubflugor. Men deras namn och skönhet går inte ur tiden. The Jock Scott är en av de mest berömda. Den skapades av Jock Scott på 1800-talet och är känd för sina vackra fjädrar och guld- och silvertråd. The Silver Doctor är en annan klassiker från 1800-talet liksom Thunder and Lightning som fått sitt namn från dess färgkombinationer. En svensk flugbindare, Mikael Frödin, har blivit världsberömd för sina moderna tubflugeversioner av flera av de skotska klassikerna.

Filmklipp ur Laxfiske i Jemen.
Flugfiske är ofta skildrat i film, litteratur och tv. Här ovanför en scen från Lasse Hallströms film ”Laxfiske i Jemen” från 2011. Bildkälla: Lionsgate/imdb.

Flugfiske i böcker och på film

Flugfiske figurerar som inslag i några klassiska verk. I Sagan om ringen flugfiskar Aragorn som är en av huvudkaraktärerna i Tolkiens böcker. I Ernest Hemingways bok Där floden flyter fram spelar flugfisket en central roll. Den kom senare att filmatiseras av Robert Redford med Brad Pitt i en av huvudrollerna.

Som kuriosa kan nämnas att såväl Beckfilmerna som Jönssonligan bjuder på flugfiskescener. Liksom givetvis Laxfiske i Jemen med bland andra Ewan McGregor i regi av Lasse Hallström.


Text: Tommy Jeppsson Bild: Shutterstock, där inget annat anges

Publicerat 22.05.2024