Factfulness

Ovanliga klockor i tiden

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår – även när det gäller klockor. Men klockvärlden är betydligt större än de mest kända märkena. Vi bad klockexperten Tony Frank guida oss till de lite mer okända.

Tony Frank-
Tony Frank är klockexpert och professionell värderare. Här är hans bästa tips på lite mer okända märken.

Oavsett om du köper en klocka för att bära den på handleden, ha den som samlarobjekt eller som en investering, kan det vara en god idé att kika lite på lite mer ovanliga märken. Det finns ju så mycket mer än bara Rolex, Patek Philippe och Breitling.

Tony Frank är klockexpert och fristående värderare av klockor. Han arbetar på uppdrag av försäkringsbolag, auktionshus, polisen och privatpersoner. Få kan lika mycket om exklusiva klockors värde – men han vill egentligen inte ge några tips om märken som kan ge stora vinster.

– Nej, det är alltid svårt. Det är som att fråga vilken aktie du ska köpa – man vet aldrig vad som händer i framtiden. Trenderna går snabbt och det som är hett nu kan vara urvattnat om tio år.

Hans främsta råd är i stället att titta på klockans skick.

FP Journe_Classique Chronometre Optimum
Det allra viktigaste när man köper begagnade klockor är att vara noga med att de inte är för slitna, menar Tony Frank. Bild: F.P. Journe.

– Har du två likadana modeller och den ena har varit vardagsanvänd i 20 år och den andra är orörd, då har den senare en mycket större utvecklingspotential rent ekonomiskt.

Dessutom kan det vara en idé att intressera sig för märken som har en begränsad produktion.

– FP Journe och Vuotilainen gör till exempel extremt få klockor per år. Sådana märken är alltid av intresse, de är riktiga crème de la crème-märken. Avancerade funktioner påverkar också priset. Oavsett om det bara är en kronograffunktion eller en världstidvisning så höjer det värdet väsentligt.


Maen-LUNAR-CLASSIC
Maen: två holländska klocknördar som gör vintageinspirerade klockor. Bild: Maen.

”Ett ganska nytt märke som grundades 2017 av två holländska klocknördar som är baserade i Stockholm. Jag tycker de har ett kul koncept eftersom de gör nya klockor men tar inspiration av vintagemodeller och utgår från dem. De gör ganska korta serier och är rätt limiterade. De har showroom i Stockholm om man vill titta.”


Brequet-Type XX Chronograph 2067
Breguet är ett djupt klassiskt märke, grundat redan på 1700-talet. Bild: Brequet.

”Kanske inte så okänt, men Breguet är väldigt, väldigt tungt och traditionsrikt. Märket startades redan 1775 och det intressanta tycker jag är att grundaren – Abraham-Louis Breguet – har tagit väldigt många patent. Det var till exempel han som tog fram tourbillon -tekniken och en massa andra saker som fortfarande används i urverk. Det är rätt vasst, om du frågar mig.”


Nomos Glashutte-REF_823
Nomos har en väldigt ren och enkel design och har funnits sedan 1990. Bild: Nomos.

”Bolaget grundades 1990 i Glashütte i forna Östtyskland, strax efter murens fall. De gör rätt kul grejer, och de är ganska smala. Nu gör de bara 20 000 klockor per år, vilket kanske låter mycket. Men som jämförelse gör Rolex gör 900 000 per år. Jag tycker om Nomos för de har en väldigt ren och enkel design. De står med fötterna på jorden och vill liksom inte växa för mycket. Företaget har fortfarande en nästan familjär känsla.”


FP Journe-ARS2_TIT
Alla klockor från FP Journe kan spåras tillbaka till sin urmakare. Bild: FP Journe.

”Grundaren François-Paul Journe jobbade redan som ung med väldigt komplicerade klockor från Breguet och George Daniels, detta inspirerade honom att själv utveckla urmakarkonsten. Han grundade sitt eget företag 1999 och gör ungefär 900 klockor per år. Jag har själv varit på besök på fabriken i Genève. Väldigt imponerande! Alla klockor som lämnar fabriken är gjorda från början till slut av en viss urmakare. Om det blir en reklamation på någon klocka så hamnar den i knät på just den urmakaren. Ordning och reda.”


Voutilainen - Setsu-Getsu-Ka
Voutilainen är något så ovanligt som en finsk urmakare i den absoluta världsklassen. Bild: Voutilainen.

”Kari Voutilainen är en väldigt, väldigt skicklig urmakare som startade sitt eget märke 2002 efter att ha jobbat i branschen ett tag. Han gör endast 50 klockor om året – och det är riktiga specialmodeller som kostar en hel del. Sedan är det ju roligt att han är från Finland och så otroligt respekterad i branschen.”


enicar_sherpa_dive
Enicar fortsätter att dyka upp på vintagemarknaden, trots att de upphörde redan 1981. Bildkälla: Enicar 101.

”Ägaren hette Racine i efternamn, så han bara vände på det när de skulle namnge företaget. Det grundades 1914 och var rätt stora under framför allt 1950- och 60-talen. En del av deras modeller är fortfarande väldigt populära. De gick i konkurs 1981, men fortsätter att dyka upp på vintagemarknaden.”


Manufacture-Fleury-Chronographe-FXR-4-recreation-lemania-2310-chronograph-movement-13
Lemania är framför allt känt för att göra urverk till andra märken – men de har även egna modeller. Bildkälla: Monochrome Watches.

”Det här är ett ganska smalt gammalt märke som inte heller finns längre. De är framför allt kända för att göra urverk till andra märken, bland annat till Omega Speedmaster – alltså klockan som Buzz Aldrin hade på månen. De har även gjort urverk till Patek Philippe, så det är riktigt bra kvalitet. Deras egna modeller har ofta kronograffunktion.”


Universal Geneve Compax
Universal Geneve kommer alltid tillbaka. Bildkälla: Hodinkee.

”Ett annat märke som är stort när det gäller vintage är Universal Geneve. Det grundades 1894 och de har framför allt två gamla modeller som är väldigt populära. Den ena heter Compax, den andra Polerouter.”


Publicerat 28.09.2024