Innovation

Origami hetast bland startups

Den urgamla japanska konsten att vika ett pappersark till, ja, i princip vad som helst, är bland det hetaste på startup-marknaden just nu. Origamin har visat sig vara betydelsefull inom flera områden de senaste åren, från rymdraketer till mode och inredning.

Till exempel utvecklade ett japanskt team vid universitet i Oxford redan 2003 en hjärtstent enligt origamitekniken som kunde vecklas ut inne i det förträngda kranskärlet. Avancerade satelliter som vecklas ut när de väl är i rymden låter som en framtidsvision men skapades av japanska uppfinnare redan 1995.

Här är några av de startups som viker sig till nya smarta, effektiva och hållbara produkter. 

petitpli tröja

Petit Pli

Islandsfödde och Londonbaserade Ryan Mario Yasin hade pluggat flygplansteknik när han gick över till modebranschen. Inspirerad av satellitpaneler som passar in i smala utrymmen och vecklas ut i rymden gör han barnkläder som växer med barnet. Han startade Petit Pli 2017 och plaggen tillverkas i två storlekar – nyfödd och Little human – av återvunna pet-flaskor i Portugal. Kläderna kan expandera i sju storlekar och vuxenkläder är på gång.

room in a box säng

Room in a box

Tyska Room in a Box tillverkar möbler av vikta kartonger – allt från sängar till pallar, lampor och hyllsystem. Företaget startades för tre år sedan av Gerald Dissen och Lionel Palm, och enligt duon är fördelen att deras möbler är smidiga att transportera. Paketen är inte bara platta, de är dessutom lätta. En möbel har tio års förväntad livslängd och skadade delar kan enkelt bytas ut. Och de gamla kan enkelt återvinnas. 

Foldability rum ateljé

Foldability

Setdesignern och papperskonstnären Kyla McCallum har jobbat med origami som konstform i över tio år och på hennes sajt Foldability finns både handvikta lampskärmar och konstverk i tjockt vackert papper till salu.

Flux furniture stol

Flux furniture

Bord, stolar och piedestaler i polypropylen, alltså plast, som kommer i stora kuvert och enkelt viks upp och ihop. Holländska startupen Flux Funiture har fått designpriser för sin smarta stol Flux chair, som finns i både vuxen- och barnstorlek.

poppy-pizza-kartong

Aphinitea

Efter att drivit en foodtruck och inte hittat annat än ”en ocean av tråkiga lådalternativ” började filippinska Michealle Lee vika matkartonger som blommor. Nu kan företag beställa dem både för takeaway och som presentförpackningar.

Stil_Ride moped

Stilride

Svenska startupen Stilride vill göra ”världens mest attraktiva el-scooter” och barndomsvännerna Tue Beijer, industridesigner, och Jonas Lindberg Nyvang, marknadsförare, bygger sin motorcykel utifrån origamitekniken. Platta stålark skärs ut med hjälp av robotar och viks ihop till en både smart, snygg och miljömässigt hållbar design.

Publicerat 24.03.2021