Ekonomi

Omsprungen av historien

Friskt vågat, hälften vunnit, brukar det heta. Kanske inte det bästa mottot när det kommer till placeringar menar Michael Livijn, som slår ett slag för det bakåtblickande perspektivet.

Michael Livijn
Michel Livijn, Chief investment manager, Nordea Private Banking

“Those who cannot remember the past are doomed to repeat it.”
George Santayana

Historia, och historien för den delen, är onekligen fascinerande, av flera skäl. Dels kan de flesta hitta något som de tycker är intressant, dels är den en ständigt pågående kunskaps- och erfarenhetsöverföring. Kort sagt, kanske ett av de bredaste smörgårdsbord som finns därute. Till exempel tjafsas det fortfarande om vem som egentligen kläckte ur sig ovanstående citat och framför allt, om det stämmer. Ofta tillämpas det på stora historiska skeenden, som krig och geopolitik, men det går såklart att applicera på det mesta. Varpå det med största sannolikhet uppstår ett argument. En mer vardagsnära variant av citatet skulle kunna vara ”jag ska inte bli som mina föräldrar”. Varsågod, diskutera!

Vad har det här då att göra med din portfölj? Kul att ni frågar! Allt och inget blir svaret, eftersom varje portfölj är unik då den utgår från det individuella snarare än det generella. Förutsättningarna som den verkar under, det vill säga marknaden, är däremot lika för alla portföljer. Vilket självklart för oss in på historien. Finans är knappast något nytt, aktier, obligationer och andra finansiella instrument har handlats betydligt längre än vad man tror. Börsen i Amsterdam drog igång redan 1602. Både före och efter detta årtal har dock investeringsdrömmar både realiserats och kvaddats på världens marknader*. Finns det något att lära sig här? Ja, faktiskt, och här är några av mina favoriter:

# Det finns ett samband mellan risk och avkastning. Ju högre risk, desto högre avkastning. Tricket här är att hitta en risknivå som man är bekväm med i både upp- och nedgång.

# Många försöker, få lyckas; att förutspå framtiden är minst sagt svårt. Se därför till att sprida din portfölj över flera tillgångsslag och även inom dem. Diversifiering är en av få gratisluncher därute.

# ”Time in the market is more important than timing the market”. I korthet är tiden din bästa portföljvän, inte din (eller någon annans) förmåga att ”tajma” marknaden. Tillsammans med ränta-på-ränta-effekten ger detta rätt häftiga resultat på avkastningen över tid.

# Psykologi är portföljens Loke. Du är inte rationell, och styrs lika mycket av känslor som något annat, oavsett vilken etikett du sätter på dina beslut. Har du byggt en portfölj någorlunda i enlighet med ovanstående är det lättare att släppa det dagliga bruset och låta just portföljen (och tiden!) göra jobbet.

Historien är ju något av en spegelbild av den framtid som händer här och nu, vilket innebär att den delvis skapas av det faktum att nämnda framtid är okänd. Lite av en ”trial-and-error”-process med andra ord och därmed en evig källa till att vi ständigt ältar den. Jag hoppas att åtminstone en del av historien skapas av att vi inte glömt bort den, annars är risken uppenbar att man blir omsprungen, och det gäller även din portfölj! Jag önskar alla en riktigt trevlig sommar!

*En alldeles utmärkt introduktion till pekuniära fyrverkerier är boken ”The Ascent of Money”, av den brittiske historikern Niall Ferguson. Från guld till tulpanlökar över Rothschild och Lehman-kraschen får vi följa med i den berg- och dalbana vi kallar marknaden.

Text: Michael Livijn Foto: Hannes Söderlund

Publicerat 27.05.2021