Ekonomi

Ödesfrågan: Var ska vi jobba?

Ska vi arbeta hemifrån i mjukisbyxor – eller anpassa oss till ett mer formellt kontorsliv? Covidpandemin och en hastigt uppblossad debatt ställer frågan på sin spets.

Allt fler företag satsar i dag på hybridarbete, där medarbetarna kan välja varifrån de arbetar.

”Om ni inte infinner er kommer vi anta att ni sagt upp er.”

Space X- och Teslagrundaren Elon Musk skapade stora rubriker när han i ett bryskt ledningsmejl beordrade Teslas närmare 100 000 anställda tillbaka till kontoren.

”Alla som vill arbeta på distans måste tillbringa minimum (och jag menar minimum) 40 timmar i veckan på kontoret eller lämna Tesla”, skrev Musk i brevet som läckte till amerikanska medier.

kvinna i stadsmiljö med en laptop
Alla är inte positiva till att medarbetarna jobbar hemma. Till exempel har Elon Musk kallat tillbaka Teslas 100 000 anställda till kontoret.

Inställningen går på tvärs med regelverket i de flesta stora teknikbolag. Apple och Google testar i nuläget modeller som bygger på två eller tre dagar på kontoret och lika många hemma. Och sociala medieplattformen Twitter har meddelat att anställda kan arbeta hemifrån ”för alltid” om de vill.

”Där ni känner er mest produktiva och kreativa är där ni arbetar, det inkluderar hemarbete på heltid för alltid”, har vd Parag Agrawal skrivit till de 7 500 arbetstagarna.

Uthyrningsplattformen Airbnb:s vd Brian Chesky tar strategin ytterligare ett steg. Att jobba på kontor är en historisk, pre-digital kvarleva, hävdar han.

kvinna sitter och jobbar i ett tält
”För en person vars jobb är på en laptop, vad tillför ett kontor”, säger Brian Chesky, vd på Airbnb.

– Kontoret, så som vi lärt känna det, är passé. Vi kan inte hålla fast vid 2019 mer än 1950. Vi måste gå framåt, säger Chesky i en intervju med tidskriften Time.

– Om kontoret inte existerade, skulle vi uppfinna det? Och om vi uppfann det – vad vore syftet?

Folk som jobbar på sjukhus och fik kommer fortfarande att vara på sina arbetsplatser, det är logiskt, resonerar Chesky vidare.

– Men för en person vars jobb är på en laptop, vad tillför ett kontor egentligen?

Chesky själv arbetar från olika Airbnb-boenden i USA som han flyttar runt emellan. Han säger att bolaget har haft sina mest produktiva år någonsin under pandemins distansarbete – och att sådant inte omöjliggör en stark företagskultur och kollegiala fysiska möten.

4 personer har möte på ett kontor
Om kontoret inte existerade, skulle vi i dag då uppfinna det?

– Jag skulle säga att vår företagskultur är riktigt stark och vi kommer att fortsätta att träffas, men en vecka i kvartalet. Visar det sig att det är för lite så ses vi mer.

Resonemanget har inte påverkat Elon Musk. När han nyligen tillfrågades om vad han vill säga till folk som tycker att det är gammalmodigt att åka till kontoret kom Twitter-svaret snabbt: ”De får låtsas att de jobbar någon annanstans.”

Publicerat 24.07.2022