Factfulness

Obama uppåt väggarna

– Vad jag älskar med Robert (McCurdys) arbete är att han målar folk precis som de är… Han vägrade att dölja mina gråa hårstrån. Orden är Barack Obamas och de fälldes vid avtäckningen av expresidentens officiella porträtt i Vita huset nyligen. Ceremonin var historisk, det målade porträttet är det 43:e i Vita husets samling.

Från George och Martha Washington via John F och Jacqueline Kennedy till Barack och Michelle Obama. Här är några av de porträtt av USA:s presidenter och första damer som finns i Vita huset. Bilder: White House Historical Association/White House Collection. (Konstverken är beskurna)

Tavlan av Barack Obama är minimalistisk. Den bygger på ett fotografi som Robert McCurdy tog med instruktionen ”inget leende, inga gester, titta rätt in i kameran”, rapporterar nyhetskanalen CNN.

– Vad vi sökte var ett mer meditativt eller översinnligt uttryck, säger McCurdy i en intervju med Vita husets historiska förening.

Barack Obama
Konstnären Robert McCurdy ville skapa en tidlös känsla när han målade av Barack Obama mot en vit bakgrund. Porträttet hänger nu i stora hallen i Vita huset.

Resultatet blev ett nära nog hyperrealistiskt porträtt av expresidenten iklädd mörk kostym, vit skjorta och ljusgrå slips. När det hängdes upp i september, jämte det mer färgstarka av hustrun Michelle Obama som porträtterats av Sharon Sprung, följde det på en mångårig sed.

I Vita husets ägo finns nu porträtt av 43 presidenter och deras respektive. Det äldsta visar USA:s första president George Washington (1789–1797), ståendes vid ett bord med en fjäderpenna.

George Washington
USA:s första president George Washington porträtterad av Gilbert Stuart år 1797.

Här finns också Aaron Shiklers berömda målning av John F Kennedy, ståendes i halvfigur med armarna i kors och nedslagen blick. Kennedy, som brukar beskrivas som en idealistiskt och ungdomlig ledare, hann vara president i drygt två år innan han sköts ihjäl 1963.

John F. Kennedy
Demokraten John F Kennedy var USA:s president från januari 1961 till den 22 november 1963, då han mördades i Dallas i Texas. Porträttet har målats av Aaron Shikler. 

Full frihet

Alltsedan 1965 bekostas porträtten av just Vita husets historiska förening. På senare tid har ett avgående presidentpar kunnat utse ”sina” konstnärer innan deras mandatperiod är slut – och sedan se och godkänna porträtten innan de formellt avtäcks. Men Barack och Michelle Obama rapporteras inte ha krävt några godkännanden, de gav kreatörerna full konstnärlig frihet.

Sharon Sprung, som målade en sittande Michelle Obama i en turkosblå långklänning, säger att hon kände stark tillit från presidenthustrun. För McCurdy – som tidigare porträtterat bland andra Jeff Bezos, Nelson Mandela, Dalai Lama och Jane Goodall – var det en förutsättning att presidenten inte la sig i under den 18 månader långa skapandeprocessen.

Michelle Obama
”Ditt arbete är fenomenalt, men det här handlade om din essens, din själ, hur du såg mig och hur vi interagerade – och det syns i detta vackra verk”, säger den tidigare presidenthustrun Michelle Obama enligt nyhetskanalen CNN om konstnären Sharon Sprungs porträtt av henne.

Oklart om Trumps tavla

Paret Obamas porträtt sticker ut i samlingen, de är betydligt mer moderna är företrädarnas och konstnärerna har låtit både Michelle och Barack Obama titta rakt på betraktaren. De skriver också historia som det första svarta presidentparet.

Avtäckningen av porträtten skedde något sent och på inbjudan av president Joe Biden, som under åtta år var Obamas vicepresident.

Enligt traditionen brukar en president bjuda sin företrädare till Vita huset för att hänga upp dennes porträtt i stora hallen. Men Donald Trump, som tog över efter Barack Obama, skickade aldrig en sådan kallelse. Hur det går med Vita husporträttet av paret Trump är också oklart. Medier har ställt frågan till Trumps talespersoner utan att få svar.

Presidentparen Obama och Bush i Vita huset 2012, i samband med att porträtten av George W och Laura Bush avtäcktes. Det skedde 2012, tre år efter att Barack Obamas tagit över som president. Foto: Lawrence Jackson

Bilder: White House Historical Association/White House Collection

Publicerat 27.09.2022