Kultur

Nytt flyt i livet

Powered by Wings är en treårig utbildning för idrottstjejer. Målet är att de ska hitta glädjen i sin sport – och bli framtida företagsledare. ”Vad du lär dig inom idrotten har du nytta av i hela ditt liv”, säger Anna Östling om satsningen, där Nordea klivit in som partner.

Wings katamaranen
Segling kräver tajt lagarbete, tydliga roller och snabba beslut – inte helt olikt de egenskaper som premieras i näringslivet.

Många har framhållit likheterna mellan näringsliv och elitidrott: målmedvetenheten, ledaregenskaperna, förmågan att arbeta i ett team, att vara bäst när det gäller.

– Väldigt mycket handlar om att driva sig mot ett uppsatt mål. Det vill säga: här är ett mål. Och där ska vi vara om så här och så här lång tid. Hur ska jag ta mig dit? Vad behöver vi? Vad saknar jag? Vad har vi för resurser? Vilka actions ska jag göra för att nå mitt mål? Som idrottare blir det naturligt och det liknar sättet att arbeta på i ett bolag, säger Anna Östling.

Hon är en av Sveriges främsta seglare genom tiderna, med ett flertal medaljer från internationella mästerskap, inklusive två VM-guld. Sedan mer än tio år är hon en del av seglarlaget Wings – ett väl sammansvetsat team som känner varandra innan och utan. Namnet kommer sig av en liknelse med gässens formation i luften: den ser ut som en vinge.

Anna Östling
Anna Östling är sedan över tio år en av Sveriges absolut mest meriterade seglare. Bild: IG @a.ostling

Anna Östling

Gör: Elitseglare

Ålder: 40 år

Familj: Man, två barn och hund

Dold talang: ”Jag är väldigt bra på att pussla. Det har blivit en sorts återhämtning för mig att sätta mig med ett tusenbitars pussel.”

– Det stämmer med min tanke om hur man driver ett team. Man hjälps åt och drar de tunga lassen. Ledargåsen byter plats ibland, det kommer nya ledargäss som drar formationen. Med den storyn i bakgrunden så kände vi att vi älskar utveckling, vi älskar att flyga högt. Just då seglade vi en katamaran som flög lite på ena skrovet.

Från en karriär till en annan

Framgångarna med Wings, fick dem att ta initiativet till Powered by Wings. Det är en treårig utbildning för idrottstjejer mellan 16 och 25 som syftar till att dels göra det lättare att hitta glädjen i sin idrott för att kunna ha en längre karriär. Men också ta till vara alla de kompetenser man får som elitidrottare och ta dem vidare in i näringslivet när idrottskarriären är över.

För kanske är segling – framför allt matchracing – det främsta exemplet på hur elitidrott och näringsliv liknar varandra. En besättning har, precis som ett företag, tydliga roller. Alla är specialister och måste kunna samordna sina förmågor under bitvis extrema förhållanden. Besluten fattas blixtsnabbt.

Action på katamaranen
Seglingsteamet Wings är en väl sammansvetsad grupp som har seglat tillsammans länge.

– Vi pratar mycket om hur man arbetar tillsammans med människor, både i utbildningen och inom seglingen. Många idrottare, även de individuella, har ju ändå coach och andra i sin träningsgrupp. Då är det viktigt hur man stöttar varandra, hanterar motgångar och hur man firar framgångar ihop. Egentligen är de flesta delarna du lär dig i idrotten väldigt nyttiga i hela ditt liv. Wings-konceptet kommer skapa en stor grupp starka kvinnliga ledare. Vi löser svenska bolags framtida rekrytering.

Powered by Wings

Vad: En treårig utbildning för elitidrottande tjejer i åldrarna 16 till 25. Syftet är att ge dem verktyg för en lång idrottskarriär och förbereda dem för arbetslivet efteråt.

När: Programmet är i sin första fas. Just nu går elva tjejer första året.

Hur: Deltagarna utbildar sig parallellt med idrotten. Nordea är partner.

Övrigt: Nordea är partner och stöttar projektet.

Powered by Wings har funnits i lite drygt ett år nu, och Anna Östling är öppen med att man fortfarande känner sig för. Det finns en styrka i det, menar hon. Att, för att ta till en seglarmetafor, ge sig ut på okända vatten. Här har partnerskapet med Nordea spelat en viktig roll, berättar hon.

– I början av ett sådant här projekt är det väldigt avgörande att man har några som tror på en trots att det är lite luddigt, obyggt och oklart. Att de valde att stödja oss i ett så tidigt skede har varit helt avgörande för att vi kunde göra det här pilotåret.

Just nu går elva elitidrottande tjejer det första året på Powered by Wings. I början av utbildningen ligger fokus på personlig utveckling, för att sedan skifta till samarbete med andra och slutligen koncentrera sig mer på entreprenörskap, sponsring, partnerskap och marknadsföring. 

Wingsatleter
Powered by Wings är en treåring utbildning som riktar sig till unga elitidrottstjejer.

– Vi jobbar inte inom idrott specifikt, utan med människan som ska vilja idrotta länge. Vad behöver den tjejen? Vi har märkt att de uppskattar att bli personligt coachade och lyssnade på. Att de kan ventilera sina farhågor och de delar som kanske inte funkar. Men också att de får vara i ett sammanhang och förstå att vi delar samma problem med prestationsångest – eller vad det nu kan vara.

Hur ser du på din egen framtida idrottskarriär?

– Ja, bra fråga. Jag har sagt att jag ska hålla på så länge jag tycker det är kul. Jag är 40 år men jag känner mig definitivt inte så gammal. Sedan är min roll i besättningen och den formen av segling som jag seglar är baserad väldigt mycket på rutin. Att du lär dig taktiska och strategiska saker som du inte kan när du är 18 år – hur stark du än är.

Publicerat 28.11.2024