Ekonomi

Ny balans för världshandeln

Nordeas chefekonom Annika Winsth om handelskriget mellan USA och Kina – och varför man äntligen har börjat prata med varandra.

”Tonläget i handelskonflikten mellan Kina och USA har emellanåt varit högt och risken för att konflikten övergår i ett handelskrig med stora ekonomiska effekter har inte gått att negligera. G20 mötet i början av sommaren fick finansmarknaderna att dra en liten lättnadens suck då parterna talade med varandra, men det handlar om mycket mer än så. Konflikten är också långt mer än ett twitterkrig.

Globaliseringen har tjänat världen väl och globalisering är en nyckel till bred framgång. Men den har också satt press på länder, jobb och därmed människor. Trump har gjort mycket galet, och priset för det har vi inte sett ännu, men sannolikt var det riktigt att sätta press på den kinesiska ledningen i denna fråga.

Annika Winsth

Viktigaste frågan just nu: Hållbarhet.

Dold talang: Måla finsnickerier – bor i ett 1920-tals hus.

Intressen: Förutom familj och hund, trädgård och att vara i naturen.

Läser just nu: Ett djävla solsken av Fatima Bremmer.

Lyssnar på i sommar: Tystnaden i naturen.

 

Kina har under många år, framför allt sedan de gick med i WTO 2001, kunnat dra stor nytta av världsmarknaderna och handeln därifrån. Kina har också bidragit till att många andra länder har kunnat rida på den vågen så som de nordiska. Men i takt med Kinas framgång har landet också blivit rikare och det är fantastiskt. Miljoner av kineser har gått från fattigdom till låg- och medelinkomsttagare.

Kineserna själva väljer lite efter vad som passar dem att kategorisera sig som ett fattigt eller rikt land. Men i flera avseenden får de i dag anses vara så rika att de bör anpassa sig till regler som gäller för världshandeln länder emellan med liknande status. Det är delvis detta konflikten handlar om.

Min personliga bedömning är att ingen av parterna vill vika ned sig, men inte heller trappa upp konflikten nu. Kineserna förlorar stort ekonomiskt på varje åtgärd som införs. För Trump handlar det om att vinna valet hösten 2020 och då vill han undvika såväl en nedgång på aktiemarknaderna som i konjunkturen. Samtalen lär därför fortgå även om konflikten kan tänkas blossa upp ibland. Något större varaktigt avtal tror jag däremot är för optimistiskt att hoppas på. Det handlar om att hitta en balans för världshandeln, där handeln kan fortgå utan att länder och folk känner sig alltför förfördelade. Även om det är rimligt att sätta press på Kina är Trumps verktyg helt fel. Tullar och murar löser inte de grundläggande problemen och skapar snarare sämre förutsättningar. I den miljön är risken överhängande att även Europa blir indraget. Det skulle slå hårt ekonomiskt då Europa är i ett skört läge med politisk och ekonomisk instabilitet. I det sammanhanget är det avgörande att länderna kan samarbeta för att stå upp mot framför allt USA, men även i förhandlingar med Kina. ”

Publicerat 20.07.2019