Hållbarhet

Nu tar Venedig inträde

Sugen på en tur till Venedig? Inte konstigt, den italienska kustpärlan är ett av världens mest uppskattade turistmål. Men turismen är påfrestande, nu inför man som första stad i världen en inträdesavgift.

Panoramautsikt över berömda Canal Grande från den berömda Rialtobron vid solnedgången i Venedig
Världsarvstaden Venedig är populär att turista i – men också mycket ömtålig. Den är byggt på miljontals träpålar som slagits ner på och runt 118 öar i Venediglagunen. Foto: Shutterstock

För inresa i Venedig efter den 16 januari 2023 krävs en biljett som den hugade kan köpa via nätet. Priset kommer att ligga på mellan 3 och 10 euro, beroende på bokningsläget. Boende i regionen, studenter och vissa andra är undantagna – liksom de som övernattar i staden, de betalar ändå en turistskatt.

Åtgärden syftar till att råda bot på trängsel och finansiera bättre underhåll av bland annat torg och kanaler. Därmed hoppas myndigheterna stävja den icke hållbara utveckling som överturism leder till, rapporterar Euronews.

Venedig lockar årligen över 20 miljoner turister. Under högsäsong är det inte ovanligt att 120 000 människor om dagen besöker den ömtåliga kanal- och gondolstaden. Det är dubbelt så många som de 55 000 invånarna.

Alla boende älskar inte avgiften. Exempelvis rapporteras småföretagare vara oroliga för den negativa inverkan den väntas få på besöksnäringen.

Publicerat 30.08.2022