Hållbarhet

Nu reser vi på nya sätt

Vad sägs om en digital semester eller en långweekend med studier. Vi har tittat närmare på de hetaste restrenderna just nu.

Pandemin förändrade vårt sätt att resa. Nu letar vi efter nya upplevelser.

Restriktionerna hävs, optimismen växer och suget efter upplevelser är enormt. Men två år av pandeminedstängningar har förändrat vår syn på vad som egentligen är ett äventyr. Många vill resa hemma i fåtöljen, ta en mental tur eller fördjupa sin kunskap. Här är tre heta alternativa resformer.

asiatisk kvinna i en asiatisk stad
Att resa framför datorn är både hållbart och fantasieggande – och sannolikt något vi kommer att göra mer av i framtiden.

1. Portering: Det må låta som något ur en science fiction-bok, men faktum är att vissa element av portering redan är här. Begreppet är hämtat från ordet teleportering som enkelt uttryckt betyder att föremål eller människor först befinner sig på en plats och sedan på en annan, utan att ha färdats däremellan. Det japanska flygbolaget ANA Holding och spelbolaget JP Games håller på att utveckla plattformen Ana Neo, från vilken resenärer digitalt ska kunna färdas med ”farkosten” Sky Whale till olika länder och kulturer. Samarbeten utvecklas i nuläget med bolag i bland annat Australien, Filippinerna, Hawaii, Kanada, Singapore och Österrike. Ett annat sätt att resa utan att förflytta kroppen är att använda Microsofts flygsimulator i Xbox, genom vilken man kan ”flyga” en Boeing 787. Hållbart, kostnadseffektivt och fantasieggande – portering spås blir en viktig framtida resetrend, enligt en rapport från den globala konsultbyrån Wunderman Thompsons.

kvinna fotograferar bland kolonner
När vi reser vill vi gärna lära oss nya saker och guidas av experter.

2. Akademiskt resande: Om vi nu ska ge oss i väg hemifrån vill vi gärna lära oss något nytt. Det har bland andra den amerikanska public servicekanalen NPR tagit fasta på. Genom nystartade NPR Travel erbjuds vetgiriga specialdesignade resor (inklusive obligatorisk fördjupande läsning och lyssning) med kanalens experter som guider. Årets turer går bland annat till Island för att studera energi och miljö, till London för att fördjupa sig i arkitektur och till Chile för att titta på stjärnhimlen.

Det växande intresset för just rymden har flera arrangörer tagit fasta på. Hotellkedjan Hyatts anläggning på Hawaiiön Maui har exempelvis dragit igång ett samarbete med Nasa-ambassadören Edward Mahoney, där han undervisar gästerna om de närmare 80 stjärnbilder som kan ses därifrån.

New York stadsvy
Två resor i en? Nu kan vi meditera samtidigt som vi åker tåg.

3. Meditativt resande: Att meditera är en annan form av tripp, och att göra det samtidigt som man reser fysiskt kan vara något av en metaupplevelse. I höstas lanserade navigationsappen Waze och meditationssajten Headspace ett samarbete. Genom det kan man bland annat höra avstressande musik och få sina väginstruktioner upplästa av en meditationsinstruktör samtidigt som man tar sig fram i en ny stad. Kan nog bli en fullträff för stressade storstadsbilister.

I Storbritannien är tågoperatören Avanti West Coast inne på något liknande. Ombord på tåget erbjuds stressade resenärer gratis, app-baserad hypnoterapi. En session om 20 minuter innehåller bland annat vägledning till hur man bäst tar en stärkande tupplur, tips på hur man ökar sin produktivitet och råd för hur självkänsla bäst byggs upp.

Publicerat 25.04.2022