Kultur

Nu har vi covidöron

Tycker du dig oftare höra orden mask, isolering eller kanske karantän nuförtiden? Du är inte ensam. Covidpandemins språkbruk har påverkat våra hjärnor, visar en färsk studie.

mänskliga händer som håller pratbubbla med covidsymboler
Pandemins språkbruk har påverkat våra hjärnor. Om vi inte riktigt uppfattar vad som sägs är vi mer benägna att tänka att det är ett ord som munskydd, isolering eller vaccination.

Forskare vid bland annat Yale University och NYU School of Medicine identifierade 28 ord som används mer nu än före pandemin. Dessa, samt en kontrollgrupp av ord, spelades in med vissa ljudstörningar som tvingar lyssnaren att tolka vad han eller hon hör. 

Resultatet av testerna på 900 personer var slående. När människor inte riktigt uppfattade vad som sas drogs betydligt oftare slutsatsen att det var ett pandemirelaterat ord som infektion eller virus. Bland annat var det mycket vanligt att det engelska ordet task (uppgift) uppfattades som mask (munskydd). Och ordet knockdown (slående) uppfattades i de allra flesta fall som lockdown (nedstängning), enligt en artikel på World Economic Forums hemsida.

Upprepad exponering för vissa ord, även över förhållandevis kort tid, skapar dramatiska och bestående kognitiva effekter på hur vår hjärna förnimmer språk, konstaterar forskarna vars studie är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Resultatet skapar ökad förståelse för hur hjärnan fungerar, kunskap som kan användas vid utvecklingen av artificiell intelligens (AI).

Publicerat 23.09.2022