Personligt

Nu gäller det att hålla ut!

Ninni Franceschi, Chef Nordea Private Banking, Sverige

När vi någon gång i framtiden ser tillbaka på våren 2020 kommer vi troligen minnas en tid när det ”normala” försvann ur våra liv.  Vi lärde oss att öppna dörrar med armbågen, lämnade aldrig hemmet utan handsprit i fickan och varje liten nysning fick oss att känna efter lite extra hur vi egentligen mådde. För många blev rädslan och oron en ständig följeslagare – rädslan för ekonomin, jobbet, företaget men också hälsan.

Många av oss har även blivit sjuka eller har närstående som har farit illa av coronaviruset.

Men det paradoxala är förstås att i en tid då vi verkligen hade behövt träffas och prata, eller bara dela ut en vänskaplig styrkekram, så är social distansering påbjuden.

Fast mitt i det här eländet, att vara människa innebär också att ha en förmåga att känna hopp och finna lösningar. Och är det någonting som samhället visat den gångna våren är det en gemensam kraftsamling av medmänsklighet och solidaritet.

Det ger mig förtröstan inför sommaren och hösten, och när det är dags att återvända till våra arbetsplatser (fysiskt eller mer digitalt) då blir uthållighet och fokus på det långsiktiga målet viktigare än någonsin.

Något som också vårens börsrörelser har visat på, hur svårt det är att försöka tajma marknaden och sälja på toppen och köpa på botten. Den som har hållit fast vid sin strategi mellan februari och maj har värdemässigt återhämtat sig bättre. Vi har sett det förr, men det är värt att ta lärdom av återigen. Att ha en långsiktig strategi och hålla fast vid den är bäst i längden.

Hur ser då framtiden ut? Förhoppningsvis är vi igenom det värsta, och de stimulanspaket som har sjösatts kommer i kombination med en konstruktiv samverkan mellan näringsliv, banker och politik att få hjulen att börja snurra snabbare igen. Men utifrån ett strikt investeringsperspektiv är förutsättningarna egentligen desamma som alltid. De avgörande komponenterna för den långsiktiga avkastningen är den strategiska sammansättningen av portföljen – givetvis med utgångspunkt i den risk som tolereras. Sedan kan det såklart finnas öppningar i marknaden som kan ge viss meravkastning på kort sikt – men effekten uppnås sällan om basportföljen inte är vettigt allokerad.

En sak kan vi dock vara helt säkra på, nya och oväntade möjligheter kommer uppstå post-corona, och det kommer självklart även påverka hur vi ser på investeringar.

Från medicin och hälsa till teknik och forskning, världen är på väg att förändras – för att inte tala om den digitala utvecklingen som har gått i raketfart under pandemin med allt mer hemarbete och online-möten. Vad kommer detta till exempel innebära för kontorsfastigheter, kollektiva färdmedel och våra citykärnor?

Här vill jag gärna flika in hur oerhört stolt jag är över att vi som bank lyckats ställa om och på så kort tid få alla tekniska förutsättningar på plats för att möta en hastigt förändrad verklighet.

Under coronakrisen har vår distansrådgivning ökat näst intill explosionsartat, även när det gäller stöd och hjälp från våra juridiska experter. Jag hoppas du som kund upptäckt och uppskattat möjligheten att träffa oss online, det är både praktiskt, bekvämt och säkert.

Nu väntar snart vilsammare dagar för oss alla, så ta gärna tillfället i akt och gå igenom de där sakerna som du kanske skjutit upp under våren, som att se över testamente, partnerskap och framtidsfullmakt. Våra experter står redo att hjälpa dig!

Själv ska jag ”hemestra” och försöka slipa på min obefintliga golftalang, men också hinna reflektera kring hur vi inom Private Banking ska ta nästa steg, hur vi ska bli ännu bättre och vassare för dig som kund. Nu och i framtiden.

Trevlig sommar!

Ninni Franceschi, Chef Nordea Private Banking, Sverige

Publicerat 02.07.2020