Factfulness

Nu börjar leken!

Visste du att medaljerna i årets OS har gjorts av 78 985 ton insamlad elektronik… Eller att OS-arenan kallas för ”toaletten”! Här är allt du behöver veta om sommarens idrottsfest i Tokyo, som på grund av pandemin genomförs utan publik.

Olympiska ringarna

32:a

...olympiska sommarspelen invigs den 23 juli i ”toaletten”… Ja, det är vad den nybyggda OS-arenan National Stadium kallas för i folkmun. Detta på grund av arenans karakteristiska design.

Olypiska stadion tokyo

1

...gång tidigare, 1964, har Tokyo arrangerat sommarspelen. Då sågs spelen som en viktig symbol för landets återhämtning efter andra världskriget. En helt ny stadsdel, Harajuki, byggdes upp kring dåvarande Olympiaarenan där de tävlande fick bo. I dag är det ett populärt område för cosplay och ungdomskultur.

9

...områden i Japan hade på grund av pandemin utropat nationellt nödläge fram till den 20 juni. Spelen har delat Japan i två läger.

Medaljer tokyo OS

5 000

...av de olympiska medaljerna har gjorts med metall från återvunnen elektronik: Kameror, mobiltelefoner och datorer som invånarna i Tokyo har uppmanats att donera. Totalt 78 985 ton gammal elektronik.

43

...procent av invånarna i Tokyo tycker att spelen borde ställas in.

40

...procent av invånarna i Tokyo tycker att spelen borde skjutas upp än en gång, precis som man gjorde i fjol.

14

...procent av invånarna i Tokyo tycker att spelen ska hållas i sommar.

6

färger har OS-flaggan: Ringarna i blått, gult, svart, grönt, rött ligger mot en vit bakgrund. Dessa valdes eftersom varje lands flagga innehåller åtminstone en av färgerna.

339

...tävlingar i 33 sporter finns med på årets OS-program.

Skateboardare i motljus

4

...nya sporter finns med i Tokyo – surfing, karate, sportklättring och skateboard. Däremot saknas som tur är ”levande duvskytte”, det har bara varit med en gång, 1924 i Paris. 

47

...distrikt i Japan har alla bidragit med träd för att klä nationalarenans fasader.

52 416

...drogtester gjordes de tre första månaderna i år på potentiella OS-deltagare.

1968

...inträffade det första dopingfallet i OS: Det var den svenska femkamparen Hans-Gunnar Liljenwall som ertappades med för mycket alkohol i blodet efter att han, för att lugna nerverna, druckit några öl inför skyttemomentet.

10 000

...av totalt 80 000 frivilliga funktionärer har under året hoppat av, av rädsla för att smittas av covid.

Chiba stationen, maskotarna Miraitowa

2

...japanska ord – ”mirai” (framtid) och ”towa” (evighet) bildar namnet på årets OS-maskot: Miraitowa. 200 000 skolungdomar röstade fram det vinnande förslaget, som gjordes av designern Ryo Taniguchi.

160 000

...kondomer har arrangörerna tänkt att dela ut till deltagarna under OS – något som har väckt en viss munterhet, då social distansering gäller under spelen.

1,3

...miljarder euros, så mycket betalade Discovery för de europeiska tv-rättigheterna att få sända OS mellan 2018–2024. Det är ungefär en fjärdedel av vad de amerikanska rättigheterna kostade.

49

...faktorer undersöktes när världens säkraste städer skulle utses 2017. Allra säkrast? Tokyo!

Toyota, amp bil
Bild: Toyota

2021

...års spel kommer bli de tekniskt sett mest avancerade någonsin. Självkörande bilar för deltagarna, assisterande robotar vid bagagebandet på flygplatsen och ansiktsigenkänning för att minska brottsligheten är exempel på existerande teknologi som kommer märkas under spelen. Men något helt nytt kommer vi också bjudas på under invigningsceremonin: Ett konstgjort meteoritregn är utlovat.

Bilder: Shutterstock

Publicerat 20.06.2021