Kultur

Nu är det slutskakat

Illustration: Shutterstock

Vi skakar hand för att bekräfta att vi är överens. Det är slutförhandlat, affären är klar och kontraktet i hamn. Detta är inget som man bryter lättvindigt mot.

Handskakningen är en av de kulturellt mest reflexmässiga handlingar som finns i västvärlden, och något som vi ägnat oss åt ända sedan antiken.

Vi hälsar hit och dit. På kollegor och medarbetare, nya och gamla vänner, ett hastigt möte på stan och högerhanden kommer fram. 

Men i coronakristider har allt blivit annorlunda. Nu är det armbåge mot armbåge som gäller eller så ska det balanseras sko mot sko.

En som anser att handskakningen bör tas bort för gott och aldrig mer komma tillbaka är den amerikanske infektionsspecialisten Anthony Fauci, tillika Donald Trumps medicinske rådgivare, som i Wall Street Journal tycker att coronakrisen visar på att vi måste ändra på våra vanor även post corona.

Tråkigt, men man får väl ändå ge honom en symbolisk high five på lagom social distans: Forskning visar nämligen att en handskakning till och med överför mer bakterier än en kyss.

Publicerat 25.05.2020