Factfulness

Norge är rikast i världen

Vilket är världens rikaste land? Frågan kan verka enkel – men är mer komplext än man kan tro. Är det landet med högst BNP? Eller ska man mäta köpkraften för landets invånare? Eller är det mer rättvist att titta på produktivitet per arbetad timme?

Oslo Norge
Vårt västra grannland behåller förstaplaceringen i listan över världens rikaste länder.

När ansedda tidningen The Economist rankade världens alla länder, valde man att räkna på tre sätt: BNP per person, inkomst justerad mot lokala priser och inkomst justerad efter lokala priser och antal arbetade timmar.  

Resultatet? Ja, det är inga enorma överraskningar i toppen. De mest förväntade länderna i topp: Norge, Luxemburg och Qatar.


Luxemburg
Lilleputtlandet Luxemburg är inte bara vackert: det har även högst BNP per capita i hela världen.

Länderna med högst BNP per capita

I det mest klassiska sättet att mäta ett lands rikedom
ser topp-tio ut så här:

1. Luxemburg

2. Schweiz

3. Qatar

4. Norge

5. Singapore

6. USA

7. Island

8. Danmark

9. Macao

10. Australien


Luxemburg
Luxemburg behåller förstaplatsen när man justerar för prisnivån. Kanske på grund av att all lokaltrafik är gratis?

Inkomst justerad efter prisnivån

Om prisnivån i ett land är så hög att invånarna har svårt att ha råd med det mest basala spelar det ju ingen större roll att löneläget är högt. Här är de länder där invånarna kan köpa mest för sin lön.

1. Luxemburg

2. Singapore

3. Qatar

4. Macao

5. Norge

6. Schweiz

7. Brunei

8. Förenade Arabemiraten

9. USA

10. Nederländerna


Lofoten Norge
När man justerar för den tredje faktorn: antalet arbetade timmar, kliver Norge fram som vinnare.

Inkomst justerad efter prisnivå – och antal arbetade timmar

När man även väger in hur mycket invånarna i landet arbetar – alltså hur produktivt och effektivt man arbetar – ser listan plötsligt annorlunda ut. Många skandinaviska länder, bland annat Sverige, tar stora kliv uppåt. Men Norge vinner!

Vi gratulerar – och tröstar oss med att vi tog fler medaljer i OS…

1. Norge

2. Luxemburg

3. Qatar

4. Belgien

5. Danmark

6. Schweiz

7. Island

8. Österrike

9. Sverige

10. USA


Mabanda i Burundi
Burundi placerar sig sist oavsett hur man mäter och justerar. Afrika förblir den i särklass fattigaste kontinenten.

Bottenplatserna

Längst ned på listan återfinns en klar jumbo: Burundi. Det lilla landet, som ligger inklämt mellan Rwanda, Tanzania och Demokratiska Republiken Kongo, har en BNP per capita på bara cirka 2 500 kronor. De är lika hopplöst sist i de två andra sätten att mäta. Anledningen är främst att landet plågats av utdragna oroligheter, inbördeskrig och en skyhög korruption.

Efter Burundi återfinns Centralafrikanska republiken, som är lika stadigt placerad på den näst sista platsen. Därefter trängs länder som Niger, Somalia, Sierra Leone, Guinea-Bissau, Kongo, Mocambique med flera. Afrika är fortsatt den överlägset fattigaste världsdelen.

Stämmer det?

Naturligtvis finns det svagheter i den här och liknande sammanställningar. Till exempel är Irland inte med, eftersom de har ett annorlunda sätt att beräkna BNP på.

Dessutom är det den genomsnittliga BNP:n som beräknas – om den är någorlunda jämnt fördelad eller inte tas inte med i beräkningen. I ett land som Qatar står 10 procent av den vuxna befolkningen för 55 procent av inkomsterna, medan Norge upprepade gånger har utnämnts till världens mest finansiellt jämlika land.

Doha, Qatar
I Doha finns det mycket pengar – men de tillhör ofta en liten elit.

En annan faktor som påverkar är att vissa länder – framför allt diktaturer – har en tendens att lämna oriktiga uppgifter. De vill helt enkelt framstå som bättre än de är.

Andra saker som inte ingår i mätningen är räntenivåer, inkomster som tjänats i andra länder och personliga tillgångar. Med andra ord: om du livnär dig på räntan från din egen förmögenhet eller får pengar från ett utländskt företag så tas det inte med i beräkningen.


Bilder: Shutterstock

Publicerat 23.08.2024