Kultur

New Yorks egen silverböna

Den ligger till synes lite inklämd mellan gatan och en del av den berömda skyskrapan Herzog & de Meuron i Tribeca. New York har äntligen fått sin egen skimrande böna signerad Anish Kapoor – och lär bli en given turistmagnet.

En böna, en ballong eller en enorm spegel? Anish Kapoors nya skulptur i New York är en reaktion mot det snabba och ibland hårda gatulivet. Bild: Shutterstock.

Installationen av skulpturen, som formellt ännu är namnlös, har varit på gång i åratal men försenats av pandemin. Verket påminner om Chicagos berömda jätteböna Cloud Gate men är mindre.

"Bönan" i New York
Trafiken och gatulivet på Leonard Street i New York speglas i Anish Kapoors nyinstallerade jätteverk. Bild: Shutterstock.

Liksom Cloud Gate har New York-skulpturen en reflekterande yta, något som är viktigt för den indiskbrittiske konstnären.

– Staden kan kännas frenetisk, snabb och hård, den prackar på en arkitektur, betong och oljud. Speglar får oss att stanna upp, absorberas och dras i väg på ett sätt som… kanske får tiden att sakta ner, säger Kapoor.

Skulpturen mäter 15 gånger 6 meter och vilar helt på marken. En del av den ser ut att vara inklämd under en utskjutande del av skyskrapan. Det är avsiktligt och ska förmedla en känsla av rörelse – samtidigt som den ser ut att stötta byggnaden.

Anish Kapoor
Den 69-årige indiskbrittiske konstnären Anish Kapoor har skapat offentlig konst i många delar av världen. Han är särskilt intresserad av reflektioner. Bild: TT.

Himmel, djup och svart

Anish Kapoor är världskänd för sina konceptuella installationer. Född i Mumbai (Bombay) flyttade han som 19-åring till Storbritannien där han bland annat studerade konst vid Chelsea School of Art and Design.

I dag är 69-åringen baserad i London men har uppdrag världen över. Bland hans mer kända verk finns Sky Mirror i Nottingham, en sex meter bred konkav disk av rostfritt stål som reflekterar himlen, samt ArcelorMittal Orbit i Stratford i London. Det sistnämnda är ett 114 meter högt, rött verk med utsiktsplats som rests till minne av sommar-OS i London 2012.

Anish Kapoors Sky Mirror, Blue, i London. Bild: Shutterstock.

I New York har Kapoor tidigare gjort en till synes bottenlös damm, med vatten som strömmar runt i en spiral, i Brooklyn Bridge Park.

2014 började Kapoor arbeta med färgämnet ”vantablack”, ett material som absorberar 99 procent av allt ljus som riktas mot det. Detta ”svartaste svart” var så lockande att Kapoor utverkade en exklusiv licens att få använda det, något som ledde till kontroverser i konstvärlden.

Publicerat 26.04.2023