Innovation

Nästan som ett fysiskt möte

I stället för Zoom och Teams – nu kommer vi mötas som hologram!

Project Starline. Google

Många gissar att pandemin har förändrat våra vanor för all framtid när det handlar om hur vi arbetar, lever och umgås. Hur det blir med den saken återstår att se. Möjligen kan man säga att våra beteenden har diversifierats och utökats med fler valmöjligheter.

Fysiska möten kan fortfarande vara att föredra men många tycker att digitala möten är ett fullgott alternativ. Och bättre kommer det att bli.

Nyligen presenterade Google ett projekt de döpt till Project Starline, ett hologramliknande videochattverktyg som får dig att tro att personen du ”träffar” finns i samma rum som du själv.

Den tekniska lösningen kräver en monter utrustad med kameror och ljudsensorer. Dessa registrerar dig och dina rörelser från olika vinklar och överförs till en annan monter i ett annat rum. Personen du har möte med syns i hologramform på en skärm som är påtagligt realistiskt.

Project Starline. Google

Detta är inte något som initierats som en följd av pandemin. Projektet startades förutseende nog redan för fem år sedan.

Clay Bavor, som lett projektet på Google, menar att Project Starline lirar i en helt annan liga än dagens verktyg, som Zoom och Teams.

– Det galna är att man dagen efter har ett minne av att man faktiskt har träffat personen man haft möte med. Det känns inte som att man haft ett videosamtal.

Tekniken är dock ännu inte riktigt redo för en publik lansering. Men Google är såklart inte ensamma om att arbeta med den här typen av teknik för videokonferenser – kapplöpningen är i full gång. Ett företag vid namn PORTL håller på att ta fram en två meter lång "hologramlåda" med genomskinliga LCD-skärmar i väggarna. Och Microsofts Mesh ska också kunna integrera 3D-hologram i realtid i sin plattform.

Så, visst känns det som att vi de kommande åren ska kunna ha i det närmaste fysiska möten utan att behöva belasta miljö och budget på att flyga kors och tvärs över landet.

Bilder och filmer: Google

Publicerat 27.07.2021