Ekonomi

Näringslivets Robin Hood gav de anställda vinsten

Kan supermotiverad personal bidra till att ta ett företag till nya höjder? Och kan bolag ändra sina anställdas liv? Fråga dem som jobbar på Monitor i Hudiksvall (Sverige), som utvecklar affärssystem för industrin. Där har de anställda alltsedan 2010 fått dela på hela vinsten. Idén kom från grundaren Åke Persson, som inte tyckte att pengar skulle läggas på hög och som kallats ”näringslivets Robin Hood”.

”Det har blivit enorma pengar över. Vad ska jag göra? Ska jag köpa slott och gårdar och lägenheter i andra länder? Fjällstugor? Lyxbilar? Vad är det för kul med det? Jag skulle ha skämts. Det är ju personalen som har jobbat ihop det här, som har jobbat nåt alldeles enormt”, kommenterade Åke i en intervju.

2016 fick medarbetarna på Monitor dela på hela 57 miljoner svenska kronor, vilket i snitt blev 556 000 kronor per person – utöver grundlön. Samma år avled Åke Persson men enligt brodern Morgan Persson, som nu är vd, har bolagets överskott legat på liknande nivå sedan dess. Vinsten fördelas enligt ett snillrikt internt betygsättningssystem som även tar hänsyn till närvaro och antal år i företaget men också vilka omdömen som den enskilde medarbetaren får från sina kollegor.

– Åke ville se vad vinstdelningssystemet fick för effekter. Det var drivkraften. Han var övertygad om att hans system, som bygger på hur mycket man arbetat under året och vilket betyg man får av kollegorna var revolutionerande, berättar Morgan Persson.

Monitor har i dag kontor i nio länder utöver Sverige och över 200 anställda. Personalomsättningen är, föga förvånande, mycket låg.

Publicerat 26.08.2019