Personligt

När livet vänder

Jack Ma gick från misslyckad student till mångmiljardär och grundare av succébolaget Alibaba.

Jack Ma menar, att om du hittar en bra chef som du lär dig av, stanna då på det jobbet i minst tre år.

Ingen hade väl klandrat Jack Ma om han hade gett upp alla ambitioner. För Kinas rikaste man och grundaren av det enorma e-handelsbolaget Alibaba, som säljer för mer än Amazon och eBay tillsammans, var som ung ett vandrande misslyckande. Tolv gånger, hemma och utomlands, sökte han och tolv gånger misslyckades han komma in på universitet. Han sökte till polisskolan och i en grupp om fem kom fyra in, inte Ma. Han var den enda av tjugofyra sökande som inte lyckades bli trainee till restaurangchefsjobb på snabbmatskedjan KFC. Men till slut kom en liten vändning: Han lyckades knipa en plats på högskolan i hemstaden Hangzhou, där han utbildades till lärare i engelska och internationell handel. Det var bara en hake:

Jack Ma

Ålder: 55 år.

Karriär: Grundat det kinesiska it-konglomeratet Alibaba Group Holding.

Starten: Fick idén till Alibaba under en resa till USA, då han första gången kom i kontakt med Internet och inte hittade någon information alls om Kina.

Gör nu: Har avgått som styrelseordförande för Alibaba för att ägna sig åt studier och filantropisk verksamhet via sin stiftelse, som har fokus på hälsa och utbildning, bland annat i Tibet.

Förmögenhet: 410 miljarder kronor.

Filmstjärna: Spelade 2017 huvudrollen i kortfilmen Gong Shou Dao med kung fu-tema.

Kuriosa: Skaffade sin första dator vid 33 års ålder. Resten är historia.

Utmärkelse: Fortune rankade honom 2017 som världens näst bästa ledare.

 

– Jag hatade läraryrket, berättade han för en tid sedan på World Economic Forum i Davos. När han utexaminerades lovade han dock, på direkt uppmaning från sin engelskalärare, att ge yrket en chans i sex år. Han höll löftet.

– Och jag förstod allt det fina med att vara lärare, jag lugnade ner mig, fortsatte Jack Ma berättelsen. Efter att de sex åren löpt ut slutade han 1995 att undervisa, för att sedan under en USA-resa för första gången komma i kontakt med Internet – och resten är som det brukar heta, historia.

Det byggs legender kring alla magnater som startat med två tomma händer. De brukar bestå av lika delar sanning, missförstånd och rent hittepå. Så var det med Steve Jobs och så är det med Jack Ma. Kanske var de bara tjugotre sökande till KFC. Men det intressanta är inte hur tomma händerna var en gång – utan ledarnas filosofi och vad som gjort dem så framgångsrika. Och Jack Mas företagarfilosofi är intressantare än de flestas.

Lärarhistorien berättar han i syfte att belysa hur betydelsefullt han anser att första jobbet är. Sök inte efter ett coolt eller framgångsrikt företag i första hand – sök efter en bra chef. En ledare som kan lära dig att vara människa. För du fattar ingenting av livet innan du är trettio, menar Ma. Om du hittar denna ledare, stanna där i minst tre år.

”Tolv gånger, hemma och utomlands, sökte han och tolv gånger misslyckades han komma in på universitet. Han sökte till polisskolan och i en grupp om fem kom fyra in, inte Ma.”

Jack Ma menar också att du ska lyssna på andras misslyckanden, inte framgångshistorier, dem får dig bara att känna dig liten. Han tycker inte heller att du behöver vara så smart och kunna så mycket som chef, fokusera i stället på att anställa människor som är smartare än du är och få dem att kunna jobba ihop. Och: satsa på kvinnor. Att Alibaba Group har en majoritet kvinnor (och 37 procent inom senior management) är ingen slump. När Jack Ma pratade på Bloomberg Global Business Forum förra hösten satt ett koncentrat av storchefer i publiken och fick höra att dagens ledare behöver ett tredje Q: förutom IQ och EQ också LQ. Vi vanliga dödliga brukar uttala LQ som learnability quotent, men Jack Ma menar att det står för the quotent of love. Hur som helst så är kvinnor bättre utrustade, menar han:

– Många män har högt IQ, lågt EQ och ännu lägre LQ. Kvinnor har bättre balans mellan alla tre. Så om du vill att ditt företag ska skötas med vishet och omtanke så är kvinnor bäst.

Text: Niklas Wahllöf Foto: Shutterstock

Publicerat 26.01.2020