Personligt

När livet flyter

Med investmentbolaget Blue och en satsning på förnybar energi har Anders Jacobson fångat intresset hos superentreprenörer som Bill Gates, Mark Zuckerberg och Jeff Bezos. Nu siktar han in sig på en vattenmarknad värd några hundra miljarder dollar.

Anders Jacobsons heter han, trettiotreåringen som av affärstidningen Veckans Affärer utnämnts till Årets Supertalang 2019. Sitter man ner med denne medgrundare och vd för två år gamla investmentbolaget Blue och dess systerbolag Bluewater, förstår man snart att en sak är viktigare än andra i hans värld: Vatten.

Liksom för världen i övrigt. I haven flyter jätteöar av plastsopor, och under ytan sjunker giftiga mikroplaster. Förorenat dricksvatten med sjukdomsutbrott förekommer oftare även på våra breddgrader, och grundvatten sinar. Behovet av rent vatten överstiger tillgången.

Blue direktinvesterar i vattenprojekt (och mat, förnyelsebar energi och materialinnovation) medan Bluewater är katalysator från idé till vattenreningsprodukter och försäljning.

Anders Jacobson

Född: Borås 1986

Är: Vd och medgrundare, investmentbolaget Blue

Bor: Lägenhet i Stockholm, ihop med sin sambo. ”Men så ofta vi kan försöker vi vara på Röder längst ut i skärgårdsbandet där vi har köpt en liten bod.”

Hans förhållande till vatten: ”Utan vatten, inget liv. Vi människor behöver på något sätt konsumera tre fyra liter per dygn för att överleva. Vatten är så extremt centralt, alla har en relation till det.”

Förebild: ”Oj, svårt. Jag försöker lära mig av de bästa sidorna från många personer. Egenskaper som jag verkligen uppskattar är personer som är tydliga med sina personliga värderingar och lever dem ut i fingerspetsarna. Jag har en stark tro på att man genom rätt värderingar, glöd och passion samt mod att göra saker annorlunda kan klara i princip vad som helst. För mig kan det exemplifieras i allt från äventyrare som genomför ’omöjliga’ expeditioner till framgångsrika affärsmän/kvinnor och vardagshjältar.”

Kund: Nordea Private Banking, Stockholm

– Vi startade Blue med en uttalad tanke om hållbarhet, säger Anders Jacobson i Blues bas, ett townhouse på pittoreska Danderydsgatan i Stockholm.

– Vi tror stenhårt på entreprenörskap, fortsätter han. Det har skapat fantastiska saker men också just det som har satt oss i dagens miljö- och klimatsituation. Vi vill rikta den kraften mot långsiktig hänsyn till både planet och människa.

Det är också med entreprenörsfinansiering som Blue har byggt verksamheten; "entreprenörer som gjort lyckosamma resor med framgångsrika svenska bolag", som Anders Jacobson uttrycker det utan att vilja gå in på namn. Men att Blue är rätt på bollen visade sig om inte annat när Breakthrough Energy Ventures – och här bara måste nämnas namn; Bill Gates, Mark Zuckerberg , Jeff Bezos – gick in med ägarkapital i det till Blue knutna Baseload Capital som investerar i förnybar energi.

Men vi ska inte släppa den där bollen än. Anders Jacobson var en framgångsrik fotbollsspelare som ung. Han fostrades i GIF Sundsvall och spelade i sena tonåren i Uppsalaklubben Sirius. Blott tjugo år gammal tvingades dock mittbacken Jacobson att lägga av på grund av en skada. Men lärdomarna från lagidrotten betyder mycket än.

– Det är en klyscha men den fostrar ledare på ett otroligt bra sätt. Under mina viktigaste år var jag lagkapten, och att leda en grupp med människor från olika områden, hemförhållanden, länder, kulturer, och få alla att dra mot samma mål gav mig enormt mycket.

Skadan gjorde åtminstone att han med fullt fokus kunde ägna sig åt studier. Efter Handelshögskolan i Göteborg började han jobba med M&A (mergers & acquisitions, företagsöverlåtelser, reds anm) på Nordea Corporate Advisory.

– Mitt första jobb var otroligt lärorikt och inspirerande. Jag fick med mig en väldigt bra bas, att förstå möjligheterna och utmaningarna med stora företags förhållande till små är något som jag har haft nytta av.

– Och på Nordea mötte jag min sambo! Mer eller mindre i dörren när jag var på väg ut och hon skulle in för att börja arbeta där.

Det var en Nordea-kollega som lockade Jacobson med en mer entreprenöriell inriktning på investmentbolaget Arctos där han sedan var med om försäljningen till brittiska Livingstone. Därpå satte han upp den separata investeringsverksamheten Arctos Equity Partners, som skulle göra Anders Jacobson till ett aktat namn.

Och så Blue då.

På bordet framför honom står en vattenflaska i rostfritt med renat vatten från en Bluewater-maskin. Flaskan har han alltid med sig när han träffar folk, berättar han, för att få en tanke att gro i dem.

– I den här "plastkrisen", som det inte ens pratades om för två år sedan, är engångsplastflaskan den stora boven säger han och nämner den uppmärksammade WWF-rapporten nyligen, att vi genom främst dricksvattnet får i oss mikroplaster motsvarande ett kreditkort i veckan (!).

Bluewater har därför definierat tre nyckelord: Trust – misstron i konsumentledet gör att man kommer vilja filtrera sitt dricksvatten. Convenience – det måste vara bekvämt. Personalization – när vattnet väl har renats kan efter eget behov tillföras vitaminer, mineraler, aminosyror, etcetera.

– Det här är en marknad i storleksordningen ett par hundra miljarder dollar. Men vi vill bygga mer än investeringslösningar, vi vill skapa ett community för att driva hållbar vattenutveckling på global basis.

– Vi är övertygade om att rent vatten kan bli en jättebra finansiell investering om inte alls lång tid. Men man måste vara modig. Jag svingar alltid klubban mot institutioner och där utvärderas du ju klassiskt utifrån risk-avkastning, medan vi har stoppat in impact, påverkan, i modellen.

Blue vill alltså supporta entreprenörer att starta egna initiativ som utmanar givna normer och befintliga, icke hållbara strukturer.

– Min syn är att entreprenörskapet är den kraft som, om någon, kan utmana och ta fram långsiktiga lösningar för människans och planetens hälsa. Om vi kan vara en katalysator för förändring på det viset så har vi lyckats.

Men Årets Supertalang har också misslyckats. Rejält.

– För ett antal år sedan investerade jag egna pengar i ett bolag som tagit fram en vällingmaskin. En fantastisk idé och koncept. I efterhand kan jag konstatera att jag varit naiv och missbedömt vad som krävdes för att ta produkten från prototyp till produktion och till marknaden. Och vikten av ett bra entreprenörsteam.

Men också detta vändes till kunskap. Det är dock ingenting jämfört med när det kunde gått ännu värre. För fyra år sedan drabbades han av en livshotande blodförgiftning orsakad av en bakterie. Hälften av dem som smittas klarar sig inte.

– Att jag tog mig igenom sjukdomen har fått mig att se saker ur ett annat perspektiv. Jag försöker att bortse från ordet måste – och fokusera på att alltid göra ett aktivt val kring vad jag gör. Som vikten av familj och vänner.

Och rent vatten, kan man tillägga. Supertalangen Anders Jacobsons aktiva val.

– Men det finns många vägar till bergets topp, säger han. Varje individ behöver inte ändra hela världen. Gör hellre något än att försöka få allting rätt. Så enkelt är det, säger han och greppar stålflaskan.

Text: Niklas Wahllöf Foto: Karl Nordlund

Publicerat 14.07.2019