Personligt

När larmet går

Våldet i samhället är ett ständigt problem, och det tycks inte bli bättre. Men detta vill entreprenören Cissi Nilsson ändra på. Lösningen är en smart larmapp som snabbt blivit omtalad.

Cissi Nilsson
Safety by Cilia grundades av Cissi Nilsson efter ett övergrepp hon utsattes för: ”Jag kom ganska snart fram till att det skulle vara överfallslarm i form av smycken.”

Det började med en hemsk händelse som tyvärr är alldeles för vanlig. Cissi Nilsson var ute på krogen och fick något i sin drink. Hon minns ingenting förrän hon vaknade hemma efter att hennes pappa hittat henne avsvimmad i en hotellobby. Hon minns fortfarande inte vad som hände den kvällen.

Efter händelsen isolerade hon sig. Hon vågade knappt gå ut, drog sig för att träffa vänner och roa sig.

– Jag försökte några gånger men det slutade ofta med att jag fick en panikångestattack. Så var det i nästan tre år. Med sedan en dag var det bara som att jag vaknade upp och insåg att ”jag orkar inte ha det så här”. Det var som en blixt från klar himmel.

Hon tog fram sin telefon, öppnade appen för anteckningar och började skriva ned de saker som fick henne att känna sig trygg. Där stod saker som ”bevis?”, ”larma tyst” och ”folk med civilkurage nära till hands”.

Cissi Nilsson
I dag har appen Safety by Cilia över 5 000 användare och nästa år ska larmsmyckena lanseras.

Safety by Cilia

Grundades: 2021

Grundare: Cissi Nilsson, 26 år

Ekonomi: Har tagit in cirka 15 miljoner i kapital.

Hemsida: safetybycilia.com

– När jag var klar kände jag att om jag bara kunde få det som stod i listan, så kanske jag kunde få tillbaka mitt liv. Jag blev besatt av att hitta lösningen som jag hade byggt upp i mitt huvud. Och jag insåg ganska fort att det jag behövde, det fanns inte.

Tagit in riskkapital

Det blev början på Safety by Cilia, hennes företag som efter två års verksamhet har tagit in 15 miljoner kronor. Affärsidén är att erbjuda en bärbar lösning som kan göra vardagen mer trygg. Primärt för kvinnor, men i förlängningen också för barn, äldre och män. Våld och övergrepp är ju tyvärr något som drabbar många.

– Vi lanserade vår larmapp Cilia i augusti. Vi valde att lansera den först för att ha byggt upp ett nätverk av räddare när vi väl lanserar våra smycken med inbyggda nödlarm. De lanseras innan sommaren nästa år.

Cissi Nilsson
Trots att Safety by Cilia bara funnits i tre år, har Cissi Nilsson tagit in hela 15 miljoner kronor i finansiering.

Smyckena kommer att finnas i en rad designer. Dels för att de ska vara snygga, dels för att de inte ska vara uppenbart att man har ett larm på sig. Om man är i en riskfylld situation, utlöses larmet genom att trycka på spännet.

– Jag kom ganska snart fram till att det skulle vara överfallslarm i form av smycken. Jag ville inte ha något stort och klumpigt som det stod ”larm” på, utan någonting som var fint att ha på sig.

När någon utlöser larmet, händer flera saker. Dels går en signal ut till alla som anmält sig som ”Räddare” och som råkar vara i närheten. De kan sedan se var larmaren är och förhoppningsvis avstyra överfallet. Dels sätts en ljudinspelning igång, som sparas krypterat i en molntjänst. Det är tänkt att användas som bevis i en eventuell rättegång.

Bygger en community

Hittills har runt 5 000 människor anmält sig som ”Räddare” i appen. Tanken är att bygga en community där man bland annat får lära sig grundläggande juridik och vad man som privatperson får göra för att avvärja våldsbrott. När smyckena börjar säljas (de kommer att kosta från cirka 1 500 kronor och uppåt) ska det finnas många fler räddare, är tanken.

Cissi Nilsson
I framtiden ska Safety by Cilias tjänster även kunna användas av äldre och barn. Men än så länge ligger fokus på kvinnor.

Naturligtvis finns det risker med Safety by Cilias idé. Vissa har till exempel invänt att det känns osäkert att vem som helst kan anmäla sig som ”Räddare” – även potentiella gärningsmän. Det har man löst genom att alla ”Räddare” måste identifiera sig med bank-ID, samt förbinda sig till att deras personuppgifter kan delas med polisen om de accepterar att svara på ett larm.

– Och naturligtvis kan vi stänga av en räddare om det skulle visa sig att han eller hon inte går att lita på, exempelvis använder överdrivet våld, säger Cissi Nilsson.

Hon fortsätter:

– Men man måste ha i bakhuvudet att bara fem av hundra polisanmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Oftast beror det på att ord står mot ord. Om vi kan förbättra den siffran litegrann är det värt massor.


Text: Kalle Dixelius Foto: Karl Nordlund

Publicerat 28.11.2024