När allt förändrades
Coronapandemin har vänt upp och ned på världen – men med nya vanor och beteendemönster uppstår också möjligheter, menar superentreprenören Gunilla von Platen.
Det var precis som vanligt, Gunilla von Platen hade tusen järn i elden. Hon befann sig i New York för ett möte med FN:s jämställdhetskommission UN Women (hon är vice ordförande i UN Women Sverige), hon skulle träffa barnrättsorganisationen Childhood, ha affärsmöten, besöka vänner, ordna med andra ärenden. En typiskt fullspäckad marsvecka för superentreprenören och filantropen Gunilla von Platen.
Då slog coronapandemin till. Över en natt tömdes almanackan.
Gunilla von Platens historia är vid det här laget välkänd, inte minst sedan hennes Sommar i Sveriges Radio P1 i år. Men i korthet kan bland hennes affärshistoria nämnas grundandet av kundtjänstföretaget Xzakt (som hon kallar "mitt femte barn"), delägarskap och styrelseledamot i TranscomWorldwide. Plus att hon är affärsängel, investerare, och har tidigare suttit ibland annat Cisions styrelse och koncernledning och styrelsen för Almi. Bland engagemang i övrigt (förutom de inledningsvis nämnda) finns Stiftelsen 100 %, vars syfte är att hjälpa utsatta barn i fattiga regioner, bistå med utbildning och social trygghet, vilket utmynnat i snart färdigbyggda barnhemmet Little Angel i Syrien. Gunilla von Platen är också styrelsemedlem i det globala ledarskapsutvecklingsprogrammet YPO, Young Presidents Organization. Dessutom är hon med i Prins Daniels Fellowship och åker runt på skolor med Prinsen som en av hans inspiratörer för att prata om entreprenörskap, och mycket mer.
Fullproppat, alltså. Och så bara stopp.
– I början var jag stark, jag skulle satsa hårdare, berättar hon över telefon från sitt kontor på Eriksbergsgatan i Stockholm dit hon gått varje dag utan undantag sedan coronarestriktionerna startade. Men när sedan allt rasade över en, inga investeringar, inga expansioner, ingen fattade ett enda beslut, kort sagt: Inga affärer gjordes, ja, då blev även jag rejält tagen. Folk ringde ju och grät, framför allt småföretagen fick det ju otroligt tufft.
– Men då gäller två lägen: antingen blir du klarvaken i huvudet, eller så stoppar du det i sanden och dör, fortsätter hon. Det andra var förstås inte ett alternativ, inom Transcom fanns stora personalstyrkor i exempelvis Filippinerna med svåra ekonomiska förhållanden och inga möjligheter att jobba hemifrån och vår vd Jonas Dahlberg fick snabbt ta stafettpinnen och fixa fram kontorshubbar, hotellfoajéer och allt vad det var. Vi startade Transcom Care för de värst drabbade anställda, ett fantastiskt initiativ av Jonas och hans ledningsgrupp.
Egentligen skulle vi inte alls prata om coronakrisen. Men det är svårt att undvika med en entreprenör som en inte obetydlig del av profilen handlar om att vara där ute, sitta i möte, skaka hand. Träffa människor. Gunilla von Platens intagande energi och liksom fastnaglande intresse är omvittnat. Men hon skulle givetvis inte ha kommit dit hon kommit om hon inte hade förmågan att se framåt, att hitta nya lösningar där andra mest ser kris och kaos. Ett av hennes bästa år följde på den stora finanskraschen 2008, exempelvis, och hon ser gott om nya möjligheter, liksom utmaningar, även denna gång.
– Många bolag har ju tvingats göra digitala förändringar snabbare än planerat, och det gör att behovet av sådant som lokaler, ytor, kommer att minska, säger hon. Inte bara på kort sikt. En trevlig miljö för arbete och möten kommer att vara viktig även i framtiden, men inte att denna ligger centralt.
– Det här kommer ändra hela samhällsstrukturen, säger fastighetsägaren Gunilla von Platen.
Konvertering av lokaler, alltså?
– Absolut. Mycket kommer att gå från kontor till bostäder, och det kommer att gå fort. Senast igår meddelade jag på ett möte att jag är jätteintresserad av sådana objekt.
– Men!, säger hon (och hade detta varit på för henne förhatliga Zoom eller Google Hangouts i stället för telefon så hade nog ett varnande finger kunnat skönjas på skärmen). Inget kommer att fungera framöver om inte ett helt nytt ledarskap utvecklas. I färre naturliga möten människor emellan, utan den energi som utväxlas när två personer sitter mittemot varandra, så gäller det att inte tappa kontrollen över styrkorna. En mycket större tydlighet av ledarna kommer att krävas, du får inte tappa kulturen för då tappar du kreativiteten, innovationslustan, spontaniteten och därmed också framgången i bolaget.
Gunilla von Platens "Sommar" i Sveriges Radio innehöll många bilder från hur det kan vara att som kvinna slå sig fram i direktörsland. Även där har funnits en del tölpaktigt beteende, för att uttrycka det milt. Somliga utnämnde hennes program till ett affärslivets första #metoo-steg. Hon tror att i coronakrisens förlängning blir det än viktigare att ha koll på kvinnornas situation.
– Ett utökat distansarbete kan skapa utanförskap i sig, framför allt inom de företag där det blir frivilligt att sitta hemma, och för kvinnorna blir det ännu viktigare att kunna gå till jobbet. Kvinnor blir mer störda av hur det ser ut i hemmet och tar ofta tag i det, samtidigt som de ska jobba. Det här drabbar inte männen på samma sätt.
Hon ser även förändringar i sitt filantropiska hjälparbete framöver.
– Det internationella behovet är ju oändligt, säger hon sorgset, men det jag framför allt ser är ett ökat behov i Sverige. För varje dag blir klyftorna större och kommer öka ännu snabbare i och med corona. Vissa grupper med många småföretagare slås ut hårdare än någonsin. Så, tyvärr ser jag att utanförskapet och fattigdomen kommer att öka i Sverige – och att sådana som jag kommer behöva lägga mer kraft på hemmaplan.
Text Niklas Wahllöf Foto Åsa Tällgård
Publicerat 29.09.2020