Innovation

Mums, 3D-printad kobebiff

Sugen på en perfekt marmorerad köttbit – och då menar vi verkligen perfekt?

Kobebiff
Foto: Shutterstock

Forskare vid Osaka universitetet i Japan har tagit stamceller från wagyu-kon – den som ger den exklusiva kobebiffen som i Europa säljs för 5 000–10 000 kr per kilo – och fått dessa celler att mogna till fett-, muskel- och blodkärlsceller som man senare 3D-printat till perfekt köttig form.

Låter det gott? Kanske, men köttet från Osaka är än så länge inte ätbart. Det kommer dock inte att dröja länge innan den hugade kan beställa labbodlad kobebiff och själv bestämma detaljer som textur och fetthalt, tror forskarteamet.

– Genom att förbättra den här tekniken kommer det inte bara vara möjligt att återskapa komplexa köttstrukturer... utan också att göra subtila justeringar av fett- och muskelkomponenter, säger Michiya Matsusaki, en av forskarna bakom studien.

Publicerat 21.09.2021