Hållbarhet

Möt rymden i Helsingborg

Innovation och framtidens smarta stad står i fokus för H22 City Expo, Helsingborgs internationella mässa som nu är i full gång. Över 700 programpunkter genomförs på fyra områden i staden – allt från stadsutställningar till konferenser, kultur- och matevent samt hackathons.

H22-city-expo
Skåda framtiden! I Helsingborg i Skåne pågår stadsutställningen H22.

Mer än 200 innovativa projekt som på olika sätt berör hållbar stadsutveckling ska presenteras. Bland dessa märks till exempel det cirkulära avlopps- och energisystemet ”Tre rör ut”, återbruksbygget Villa Canzonetta samt en ny, klimatsmart anläggning som omvandlar trädgårdsavfall till biokol.

En annan möjlig höjdpunkt är Planetgatan, den interaktiva utställning som bjuder stadens besökare på en rymdpromenad. Rymdstyrelsen står bakom installationen på Sundstorget, där solsystemet återskapas i form av upplysta, enorma klot.

Planetgatan och Ett barn i rymddräkt i en skog
Under stadsutställningen H22 går det att ta en rymdpromenad i Helsingborg.

Helsingborg har gjort sig känt för sina ambitiösa stads- och bomässor. Flera stora mässor på temat genomfördes under 1900-talet, den första redan 1903. Mest berömd är H55, en internationell arkitektur- och designutställning där legendariska formgivare som Bruno Mathsson och Alvar Aalto medverkade. Staden har också fått flera utmärkelser för sitt innovationsarbete, senast Årets Stadskärna 2022 som delades ut i maj.

H22 City Expo är en del av stadens satsning på innovation och de globala målen som ingår i Agenda 2030. Stadsutställningen, som invigdes av bland andra kronprinsessan Victoria, pågår till den 3 juli.

Bilder: H22 City Expo

Publicerat 25.05.2022