Factfulness

Mjuklandning!

Låt dig assisteras av futuristiska robotar, vandra på lina eller satsa på en lyxig spabehandling. Världens flygplatser tävlar om att erbjuda häftigaste upplevelserna. Här är listan över de mest innovativa ställena att landa på.

Changi Airport
Flyg från en trädgård. På flygplatsen Changi i Singapore finns planteringar, vattenfall och en fjärilspark. © adobe stock.

Vissa älskar dem och är på plats flera timmar före avgång för att insupa internationell atmosfär. Andra ser dem som ett nödvändigt ont för att ta sig mellan två platser.

Oavsett vilket kan tiden på en flygplats användas till betydligt mer än att handla taxfree och sitta i en bar. Här är de mest nytänkande flygplatserna, enligt arkitektsajten Rethinking the Future.


Changi Airport
Vattenfall, pooler och grönska. Och fantastisk mat. Flygplatsen Changi i Singapore är populär bland globetrotters. © asianaviation.com.

1. Changi Airport, Singapore

Åtta olika trädgårdar – bland dem en botanisk plantering och en fjärilspark – i kombination med en pool, en dygnet-runt bio och flera prisbelönta restauranger och hotell. Det är inte konstigt att internationella resenärer allt oftare övernattar på Changi Airport. För den som har ett kortare stopp mellan avgångarna finns avskilda, rofyllda platser att ta en tupplur på, samt ett center för video- och dataspel.


Schiphol Airport
Stressa ner före avgång. Flygplatsen Schiphol i Amsterdam satsar på att göra resandet mindre hektiskt. ©expedia.com.

2. Schiphol Airport, Amsterdam, Nederländerna

Schiphol är en av Europas största flygplatser, vilket lätt hade kunnat göra den till en jäktig plats. Men här har stressnivån tagits ner av en rad njutbara aktiviteter. Massagestolar finns utplacerade i terminalerna. Bokälskare kan förlora sig i klassiker och kaffe i biblioteket. En rad kreativa lekplatser låter småttingar springa av sig. Och här finns en inomhusskog med motionscyklar.


Incheon Airport
Robothjälp? Incheon Airport i Sydkorea beskrivs ofta som världens mest tekniskt avancerade. © Shutterstock.

3. Incheon Airport, Seoul, Sydkorea

Sugen på dumplings eller kanske kaffe och macka? Här betjänas du av serviceroboten Air-Dilly. Flygplatsen Incheon i den sydkoreanska huvudstaden är känd som världens mest futuristiska och tekniskt avancerade. Men här finns också prunkande grönska och häpnadsväckande arkitektur som bland annat ser till att terminalerna badar i dagsljus.


Munich Airport
Julmarknad, ölfestival eller tennisturnering? På Münchens flygplats finns ett jättelikt atrium där spännande aktiviteter avlöser varandra. © Shutterstock.

4. Munich Airport, München, Tyskland

Flygplatsen i sydtyska München är uppbyggd kring ett jättelikt atrium med glastak där aktiviteterna varierar under året. Här hålls polo- och tennismatcher, bilutställningar och kurser i att gå på lina (!). I oktober bjuds det på ölfest och i december förvandlas den stora ytan, kallat Munich Airport Center, till julmarknad.


Dubai International Airport
Dra resväska under palmer och välvda tak. Dubais internationella flygplats är en stolt representant för ökenstaden vars namn den bär. © psimonmyway.com.

5. Dubai International Airport, Dubai

Vita välvda tak, spatiösa terminaler och sandfärgade gångvägar som tar resenärer förbi jättelika palmer. Flygplatsen i Dubai är en stolt symbol för den populära ökenstaden vars namn den bär och för arabisk gästfrihet. Här finns bland annat gratis höghastighetsinternet, en jättelik inomhusträdgård och lyxiga span.


Källa: Rethinking the Future, CNN och flygplatsernas hemsidor

Publicerat 29.03.2023