Innovation

Mindre ensam – med hjälp av teknik

Rädslan för att bli ensam kan många känna igen sig i. Och faktum är att ensamhet är ett växande samhälls- och folkhälsoproblem, som på sikt kan få negativa konsekvenser för både den fysiska och mentala hälsan. Problemet är allra vanligast bland barn och ungdomar samt äldre över 80 år. Men det kan inträffa oavsett ålder, kön eller nationalitet. För det norska startupföretaget No Isolation har kampen mot ensamhet förvandlats till konkreta kommunikationsverktyg – som i sin tur kan hjälpa människor ut ur social isolering.

Karen Dolva

Ålder: 29 år.

Utbildning: Har studerat informationsvetenskap och design vid universitet i Oslo.

Gör: Entreprenör som grundade No Isolation 2015.

Utmärkelser: Fick det prestigefulla EU-priset för kvinnliga innovatörer i klassen Rising Innovator 2018.

Aktuell: Var 2018 en av 50 kvinnor på Forbes lista – The World’s Top 50 Women in Tech.

– Ensamhet är hälsofarligt, både fysiskt och mentalt. Det har jämförts med att röka 15 cigaretter om dagen, vilket ökar risken för tidig demens och hjärtinfarkt. Vårt mål är att göra hela världen mindre ensam, säger Karen Dolva, medgrundare till No Isolation.

Till skillnad från andra företag som ofta utvecklar tekniska lösningar för människor med teknikvana, är ett av No Isolations mål att hitta lösningar för dem som inte är vana att använda tekniska kommunikationsverktyg. Förutom AV1 – en robot som fungerar som barnets ögon, öron och röst i klassrummet och gör att barn som är sjuka ändå kan följa med i undervisningen – så står företaget bakom KOMP, en lösning som gör att digitalt kunniga barn och barnbarn kan skicka foton, meddelanden och ringa videosamtal till sina mer analoga mor- och farföräldrar.

– KOMP är en app och en skärm som ser ut som en gammal radio. Den gör det möjligt att skicka innehåll från sin mobil eller ha videosamtal med sina mor- och farföräldrar. Även om vi nödvändigtvis inte är mer ensamma nu än tidigare, så finns nu kunskapen och resurserna att göra något åt ​​det, allt som behövs är vilja, säger Karen Dolva.

Publicerat 20.07.2019