Miljövänliga kossor
Att kor släpper ut metangas, bland annat när de rapar och släpper väder, är väl känt och omdiskuterat i klimatsammanhang. Metan är nämligen en starkare växthusgas än koldioxid. Kossor genererar över 4 procent av världens klimatpåverkande utsläpp, jämfört med flyget som står för 2–3 procent.
Med det problemet för ögonen läste grundarna av Volta Greentech om en revolutionerande forskning i Australien och USA: Genom att blanda alger i fodret går det att minska metangaserna hos kor.
Bolagets nuvarande vd Fredrik Åkerman hoppade raskt av studierna i USA och reste hem till Sverige för att kommersialisera forskningen och bli entreprenör. Han och medgrundarna Leo Wezelius och Angelo Demeter siktar nu på att göra mejeri- och nötköttsindustrin mer miljövänlig. Trion tog nyligen in 3 miljoner kronor i riskkapital, pengar som bland annat kommer från den haussade batteritillverkaren Northvolts vd Peter Carlsson.
– Pengarna ska bland annat användas för att anlita sjögräsexperter, ingenjörer och biologer och ta fram prototyper, berättar Fredrik Åkerman.
Man är redan i kontakt med algodlare och med EU för att få sjögräset godkänt som djurfoder.
Riskkapitalrundan skedde efter att ett förhållandevis stort orosmoln undanröjts: Det ämne i sjögräset som blockerar metangasen, bromoform, kan vara cancerframkallande hos människor och det fanns rädsla för att den skulle överföras i mjölken. Men färsk forskning från University of California Davis visar att mängden bromoform i ett glas mjölk är 500 gånger lägre än den tillåtna gränsen för vatten i USA.
Publicerat 29.09.2019