Kultur

Microsoft visar nya kontoren i Minecraft

När sagovärlden möter verkligheten – då uppstår helt nya möjligheter.

Redmond

Minecraft är inte bara världens mest populära dataspel med 91 miljoner aktiva användare och 250 miljoner nedladdningar. Det används också när företag vill bygga VR-liknande modeller och renderingar. Microsoft har till exempel byggt en Minecraft-värld där man visar personalen sitt nygamla campus som öppnar i Redmond i delstaten Washington under 2022. Komplexet består av mer än 100 byggnader och 18 nya hus tillkommer i det som är som en egen liten Microsoftstad.

Markus ”Notch” Persson

Markus ”Notch” Persson

Minecraft skapades som ett ensamprojekt av svenske dataprogrammeraren Markus ”Notch” Persson och såldes till just Microsoft för 25 miljarder 2014.

– När man bygger i Minecraft bygger man allt från spelarens perspektiv, och är konstant medveten om skalan, säger James Delaney på Blockworks, bolaget som använt Minecraft till Microsofts VR-modeller. Han lägger till att traditionella CAD-verktyg varken ger samma känsla eller tilltalar unga på samma sätt.

Det globala kommunikationsbolaget WPP, ”världens största reklambyrå”, använder sig också av Minecraft. Där har man byggt upp ett eget universum där alla bolagets 19 kontor, i verkligheten belägna i olika länder, finns bredvid varandra. De anställda kan vara med på events och lanseringar och hälsa på i de andra kontoren från sina egna datorer, var de än befinner sig.

Redmond

Bilder Minecraft: Microsoft

Publicerat 20.09.2021