Personligt

Med blicken in i framtiden

Att ständigt ha ett öga på marknaden, ett starkt samhällsintresse och att leva efter devisen hans pappa gav honom på sin dödsbädd utgör grunden i aktiemarknadsanalytikern Martin Björsells yrkesliv på Nordea.

Martin Björsell
Ständigt à jour. Arbetsdagen börjar tidigt och slutar sent för Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea.

Kaffemaskinen ångar. Klockan är tio på förmiddagen men det är troligtvis inte Martin Björsells första kaffekopp. Som Nordeas aktiemarknadsanalytiker börjar hans arbetsdagar sällan senare än sju på morgonen och slutar med en sista koll på marknaden innan han släcker lampan på kvällen.

– Jag tycker inte om att vakna upp och bli överraskad, säger han när vi tar plats i ett ledigt rum i det ljusa Nordeahuset i Stockholm.

Under morgontimmarna läser han alla typer av finansiell media, såväl global som svensk innan det är dags för ett möte med bolagsanalytikerna vid 7.30.

– De presenterar sina slutsatser så att jag får en helhetsbild av läget. Därefter leder jag ett morgonmöte med kollegorna som handlar med aktier samt pratar med kunderna. Det är med andra ord rätt intensivt de första timmarna, säger han.

Egentligen är han ingen morgonmänniska, men som trebarnspappa och efter flera år i sin yrkesroll tillhör jobb i såväl gryningen som kvällningen en livsstil han vant sig vid. Vare sig det är turbulenta ekonomiska tider, som det har varit de senaste åren, eller något mer stabila tider, som vi verkar gå mot.

Martin Björsell
Att behålla nyfikenheten på livet och världen är något som inspirerar Martin Björsell. De senaste årens turbulens på marknaderna har ställt krav. 

Martin Björsell

Yrke: Aktiemarknadsanalytiker på Nordea Private Banking.

Ålder: 48 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru och tre barn

Motto: ”Man måste ha roligt också även när man har tråkigt”, som min pappa sa kort innan han gick bort. Vare sig du ska städa hemma eller jobba över – gör det lilla extra som kan lyfta energin lite grann. Om det så är att sätta på en bra låt eller ge dig själv en belöning efteråt.

Dold talang: Jag är ingen kock, men ganska bra på att hitta på maträtter av det som finns hemma – att skapa någonting av ingenting.

Lektyr på nattduksbordet: Tyvärr blir det mobilen på kvällen där jag skannar av nyheter på Bloomberg Finance News, The Wall Street Journal och på sociala medier.

Förebilder: Jag har inga specifika förebilder, men jag tilltalas av personligheter som Jan Eliassons. Han verkar ha gjort en massa spännande saker, vara en bra lyssnare, analytiker och har bevarat sin nyfikenhet på livet. Det är inspirerande.

På sin bucket list: Att resa mer och se mer av världen.

– Marknaden som helhet har alltid saker att oroa sig över, men ja, som det ser ut nu går vi in i en period där det kanske blir lite bättre här i Sverige rent ekonomiskt.Vi hoppas att inflationen fortsätter att komma ned och att Riksbanken, ECB och på sikt även FED sänker räntan något.

Men inget går att säga säkert, understryker han.

– Utmaningen i mitt jobb är att förutsäga hur aktiemarknaden kommer att reagera på ny information. Men aktiekurser kan bete sig oväntat. Trots exempelvis bolagsrapporter som borde ge förutsägbara resultat kan marknaden välja att fokusera på en liten detalj eller trend som gör att kursreaktionen kanske inte blev den man först trodde. Aktiehandel är komplext, det är otroligt många parametrar att ta hänsyn till.

Vilka makroekonomiska faktorer tittar du på när du gör analys av aktiemarknaden?

– Börsutvecklingen brukar hänga ihop med förväntningarna om hur den underliggande ekonomin kommer att utvecklas. När världen växer i en snabbare takt brukar det avspeglas i stigande vinster och det är vinsterna som över tid är det som styr börsens utveckling. Men det finns många faktorer som påverkar: ekonomisk tillväxt, räntenivåer, valutor, penning- och finanspolitik... Listan kan göras lång, säger han och tillägger:

– De senaste åren har det varit väldigt mycket fokus på inflation och räntor. Vi har levt i en värld där inflationen knappt har funnits, så det är nästan nytt för oss. Dessutom kommer vi från en lång period med extremt låga räntor till att plötsligt befinna oss i en helt annan räntemiljö. Detta har sparare och investerare, men även bolag behövt förhålla sig till.

Martin Björsell
En av hemligheterna till lyckade aktieaffärer är att inte tänka emotionellt, menar Martin Björsell. ”Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv”, menar han. 

Vad kommer du ha mest fokus på de kommande 12 månaderna?

– Det ser ut att bli fortsatt mycket fokus på centralbankerna och då framför allt den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Agerar de i tid och med tillräcklig kraft för att undvika en amerikansk recession? Man kan styra ekonomin genom penningpolitik, som i Sverige sköts av Riksbanken, eller finanspolitik, som styrs av regeringen. Centralbankerna är och förblir otroligt viktiga. Det är de som gasar och bromsar ekonomin för att minska konjunktursvängningarna. När centralbanken tillför likviditet och pengar blir billigt kan världen växa och bolagen investera. Så när det ser mörkt ut och centralbankerna agerar, då kommer troligtvis aktiemarknaden reagera positivt eftersom man blickar framåt.

Hur ser du på marknaden just nu?

– Den senaste tidens börsnedgång och turbulens är ett bevis på hur fort det kan vända. Men uppgången vi har bakom oss har också gjort marknaden känslig för negativa nyheter. Den viktiga amerikanska ekonomin har länge överraskat positivt och investerare har haft siktet inställt på en mjuklandning. Nu har vi fått tecken på att den amerikanska ekonomin försvagas och snabbt är oron för en amerikansk recession tillbaka, vilket utöver vikande börser pressat ned de amerikanska räntorna. Kortsiktigt blir amerikansk arbetsmarknadsdata viktig men även Feds agerande. Nedgången i inflationen har öppnat upp möjligheten för centralbanken att sänka räntan relativt omgående om det skulle krävas. Med det sagt tror jag tyvärr att vi kommer att få leva med en osäkerhet om vart den amerikanska konjunkturen är på väg ännu en tid, vilket talar för en mer nervös och volatil marknad i det korta perspektivet.

Vad har du lärt dig om aktiesparande?

– Att mycket handlar om tur, förstås. Men en del går att träna sig till. Det är lätt att bli emotionell, tänka kortsiktigt och ta irrationella beslut, oavsett om man investerar i fonder eller enskilda aktier. Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv, att ta in ny information och utvärdera den utan att förlora den stora bilden.

– När det gäller aktieinvesteringar brukar det ofta handla om omvänd psykologi: när allting känns som bäst är riskerna ofta störst, och tvärtom, när allt ser dystert ut kan riskerna vara lägre.

Martin Björsell
Kaffe, information och telefon. Tre vanliga ingredienser i vardagen för en aktiemarknadsanalytiker. 

Snabb på att se hela bilden

Han rättar till skjortärmen och förbereder sig för nästa fråga. Det här tillhör Martin Björsells vardag. Han är som en megafon som svarar på vad Nordea står i frågor som rör aktiemarknaden, vilket gör att han frekvent skriver krönikor, medverkar i olika podcasts och på olika sätt uttalar sig i media.

– I mångas ögon är jag nog en expert, men jag skulle beskriva mig själv som generalist. Jag är ganska bra på att ta in väldigt mycket information och urskilja det viktigaste. Jag kan läsa 20 sidor och sammanfatta dem med en mening om det behövs. Det är kanske inte alltid det bästa, men när vår koncentrationsförmåga blir allt sämre behöver man kunna förmedla saker snabbt och enkelt.

Det är snart ett decennium sedan Martin Björsell kom till Nordea efter att ha jobbat inom banksektorn i flera år, både i Sverige och i Luxemburg.

– Nordea hade påbörjat en resa och börjat etablera sig på allvar inom aktiehandel och aktieanalys, vilket jag tyckte verkade spännande. Trots att det var Nordens största bank fanns det en slags startup-mentalitet inom området och det lockade mig.

Martin Björsell
Efter att ha jobbat inom banksektorn i flera år – både i Sverige och utomlands – kom Martin Björsell till Nordea för tio år sedan. 

Han växte upp i en förort till Stockholm och dragningen till aktiemarknaden tog sin start redan där, i hemmet.

– Pappa var väldigt aktieintresserad och satt ofta vid radion hemma. Utan att jag tänkte på det smittade det nog av sig.

Hans mamma arbetade som biträdande rektor och pappa som företagsledare. Att Martin skulle utbilda sig efter gymnasiet var självklart.

– Farfar var jurist och pappa likaså. Ingen tvingade mig att läsa juridik men det var ingen tvekan om att jag skulle studera vidare. Min bror blev dock musiker, vilket tilläts men inte utan vissa frågetecken...

Efter studier i USA föddes idén om att bli företagare och importera produkter till Sverige, men under ekonomistudierna som fortsatte i Örebro växte intresset för aktier. Snart fick Martin sommarjobb på ett bankkontor i Stockholm och det var då han började inse vad han ville göra i framtiden.

– På banken hade jag tur. Det ena ledde till det andra och till slut fick jag arbeta med aktiederivathandel, något som var ovanligt för en sommarvikarie. Efter en tid kom jag in på aktieanalys och även om jag gjort andra saker på banken har jag ofta återkommit till att det kanske är aktiemarknaden jag har bäst förståelse för.

Martin Björsell
Från början var siktet inställt på importverksamhet och att driva eget företag – men till slut tog aktieintresset över. 

Vad är tjusningen med ditt jobb?

– Dels är det spännande att sätta den globala ekonomin, samhällsfrågorna och det som händer här och nu i relation till erfarenheter och lärdomar från historien. Vad får nyheterna för effekt på marknaden, samhället och privatpersoner? Det är intressant att ta reda på. Ingen dag är den andra lik och man vet sällan på förhand vad som väntar när man vaknar. Sen är den allra största behållningen att träffa kunderna. Att hjälpa dem med deras investeringar, höra deras spännande livshistorier och hur de resonerar.

Vilken är den vanligaste frågan du får?

– Allt fler undrar om konjunkturen och hur den påverkar världen och ens sparande. När osäkerheter dyker upp, som en pandemi och krig, blir människan orolig och vill ha koll. Går det däremot bra för aktiemarknaden får jag många frågor om olika aktier och hur bra de är.

Flockas folk kring dig även på privata middagar för att få aktietips?

– Haha, faktiskt inte så ofta och det är rätt skönt. En del av dem jag umgås med har liknande jobb och så separerar jag helst min jobbperson med den jag är privat. Däremot diskuterar jag gärna samhällsfenomen, vilket tillhör mitt jobb men också är ett intresse, säger han och tillägger:

Martin Björsell
Att ha roligt även när man har tråkigt är ett valspråk Martin Björsell försöker leva efter. 

– Jag tycker det är fascinerade med folk som har en stor erfarenhet men fortfarande bär en nyfikenhet inom sig. Det tror jag är viktigt att bevara.

Det går mot lunch. Martin Björsell ska effektivisera den med ett lunchmöte för att sedan jobba de sista timmarna på arbetsveckan. Han berättar att han i perioder har arbetat alldeles för mycket och att han sällan kopplar bort jobbet helt, men att han åtminstone blivit bättre på det.

– Min fru är bortrest och dottern är på fotbollscup så jag ska hem lite tidigare till de två yngsta barnen i dag. Jag ska laga middag och förhoppningsvis få ner tvätthögen lite grann, sen blir det nog lite jobb framåt kvällen. Den här helgen har jag faktiskt inga texter att skriva så jag kommer vara rätt ledig. Tills på söndag kväll klockan nio, då är det dags att uppdatera sig inför veckan. Men det är inget jag tänker på just nu.

Han blir tyst för ett slag, innan han berättar:

– Min pappa gick bort för snart två år sedan. När jag var på sjukhuset hos honom sa han något som jag först tänkte bara var svammel. Sen förstod jag att han menade: ”Man måste ha roligt även när man har tråkigt.” Jobbar man så mycket som jag gör, vilket i längden kan vara rätt påfrestande – det är klart att det måste vara kul. Den devisen kommer jag fortsätta att leva efter.


Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Hannes Söderlund

Publicerat 26.07.2024