Marknadssyn: Klart som korvspad
Det glada humöret på marknaderna återvände under september men den globala ekonomin visar i nuläget få tecken på att vända runt. Flera indikatorer, såsom PMI:er, är fortsatt i en nedåtgående trend, speciellt i tillverkningssektorn. Servicesektorn håller upp bättre men risken för spridningseffekter finns där.
Tyskland är ett exempel, där tillverkningssektorn är under stor press eller till och med i recession. Det är knappast så att den globala tillväxten är på väg att krascha, men den gradvisa försämringen och få tecken på en vändning är en huvudvärk för marknaderna. Handelskonflikten underlättar inte. Medan tullarna (och motåtgärderna) i sig själva är små i förhållande till de globala handelsvolymerna ska förtroendekanalen inte underskattas. I en osäker miljö är det lättare för bolag (och konsumenter) att ta ett kliv tillbaka, och därmed minska både investeringar och konsumtion ytterligare.
Hittills ser det ut som om offren för handelskonflikten mellan USA och Kina inte är de själva, utan Europa (Tyskland) och till viss del Japan samt vissa tillväxtmarknader. Det är knappast så att den globala tillväxten är på väg att krascha, men den gradvisa försämringen och få tecken på en vändning är en huvudvärk för marknaderna. Handelskonflikten underlättar inte. Medan tullarna (och motåtgärderna) i sig själva är små i förhållande till de globala handelsvolymerna ska förtroendekanalen inte underskattas. I en osäker miljö är det lättare för bolag (och konsumenter) att ta ett kliv tillbaka, och därmed minska både investeringar och konsumtion ytterligare.
Frågan är dock hur mycket elände som ligger i priserna? Flera ekonomiska överraskningsindex har börjat vända runt, en signal om att förväntningarna skruvats ned rejält. Följaktligen kan man då undra om marknaden inte blivit för pessimistisk om makroutvecklingen.
Motvikten till handels/tillväxtoron har varit penningpolitiken, speciellt sedan amerikanska Federal Reserve gjorde sin berömda omsvängning i december förra året. Och sedan Feds räntesänkning i juli har flertalet centralbanker följt efter med räntesänkningar, och Fed sänkte räntan igen under september. Möjligen kan det komma mer från Fed då brist på likviditet i det amerikanska finansiella systemet uppenbarade sig under månaden. ECB sällade sig till skaran med en räntesänkning, en återstart av kvantitativa lättnader och ett skiktat insättningssystem för bankerna. I stort sett en ”all-in”-approach.
Verktygslådan är dock allt tommare då stora delar av västvärlden redan har nollränta eller lägre. Förhoppningarna om mer expansiv finanspolitik stiger också, speciellt i Europa men också i Kina, vilket troligen skulle vara positivt för marknaderna. I nuläget förlitar sig marknaden på centralbankernas “put”, som har varit ett stöd under 2019. Den fortsätter att vara ett stöd men marknaderna funderar på hur länge verktygen räcker då åtgärderna hittills misslyckats med att lyfta inflationen tillbaka till målen.
Malströmmen av handelskonflikten, tillväxtutsikterna och centralbankerna är verkligen i centrum i nuvarande marknadsmiljö. Svängningarna de senaste månaderna (och för den delen under 2019) är om något ett bevis på detta tillstånd.
Så hur navigeras en dylik miljö från ett investeringsperspektiv? Hittills har riskfyllda tillgångar hållit ställningarna under 2019 trots risk-on/risk-off-beteendet på marknaderna. Det är dock inte samma sak som att säga att aktier kommer fortsätta att prestera i samma takt. Flertalet frågetecken finns kring både vinster och värdering. De förra höll upp väl under Q2 men när vi nu går in i tredje kvartalets rapportering kommer vinsttillväxten troligen att bli negativ i årstakt. Marginalerna väntas sjunka och vi ser en låg sannolikhet att kvartalet blir en märkbart positiv drivkraft. Den absoluta värderingen ligger kring det historiska snittet (men över 15-årssnittet) och är inte en stor drivkraft i vår bok.
Tittar vi på den relativa värderingen är den fortsatt attraktiv gentemot räntor då de trots den senaste rekylen uppåt är extremt låga. TINA (There Is No Alternative) är en stark drivkraft när marknadens riskaptit ökar och avkastningsutsikterna i de säkrare räntesegmenten är onekligen magra.
Till syvende och sist kommer tillväxtutsikterna att avgöra, och de är utmanade av handelskonflikten, där effekterna troligen inte slagit igenom helt ännu. En “deal” ser avlägsen ut på kort sikt och ser denna konflikt som en pågående risk. Någon sorts form av vapenvila är med största sannolikhet det bästa marknaden kan hoppas på.
Frågan om finanspolitiska stimulanser är mer osäker, men förhoppningarna ökar. När vi väger samman utsikterna behåller vi vår neutrala rekommendation mellan aktier och räntor.
Läs mer om hur våra strateger tänker kring investeringar och tillgångsallokering under oktober i den senaste Marknadssynen. (pdf, 914 KB)
Text: Michael Livijn
Publicerat 30.09.2019