Marknadssyn: Böjas, men inte brytas
Oktober visade sig bli en lugnare månad, men med en positiv underton. Det är tydligt att centralbankerna är måna om att stödja tillväxtutsikterna tidigare hellre än senare, och den senaste rundan lättnader bör resultera i starkare ekonomiskt momentum.
Lägre (geo)politiska spänningar bidrar också till en mer hoppfull ton, med sjunkande risk för negativa rubriker på handels- och Brexit-fronten. Med vissa tecken på stabilisering i tillväxtindikatorer är vår syn att risk/reward har förbättrats, och vi höjer därför aktier till övervikt.
2019 har än så länge varit ett trist år när det kommer till ekonomiska indikatorer. I ärlighetens namn inleddes avmattningen redan 2018, ett år då centralbankerna, särskilt Federal Reserve, stramade åt penningpolitiken. Tillväxträdslan och den efterföljande marknadskorrektionen under Q4 förra året ledde till en helomvändning för nämnda penningpolitik.
Det här året har de flesta centralbanker stimulerat, antingen via räntesänkningar eller kvantitativa lättnader. Risken för svagare ekonomisk tillväxt eller till och med recession är uppenbarligen ett rött skynke för centralbankerna. Marknaden har ridit på centralbankernas stöd detta år, och de tycks resoluta i att fortsätta stödja tillväxtutsikterna. Kommer helomvändningen vara nog för att neutralisera de motvindar som drivit tillväxten nedåt?
Penningpolitik får verkan med en fördröjning, och vi väntar oss att effekterna kommer börja synas i högre grad framöver. Utöver lägre styrräntor har de flesta räntor fallit kraftigt under större delen av 2019, vilket förbättrat de finansiella förutsättningarna för både bolag och konsumenter. Man kan alltid ifrågasätta verkansgraden i mer aggressiv penningpolitik när räntorna redan är så låga som de är (och den debatten är helt klart vid liv), men som 2019 har visat hittills så är centralbankernas ”put” en kraft att räkna med. Vi tror att det kommer ge fortsatt stöd åt riskfyllda tillgångar.
Mycket av avmattningen kretsar kring tillverkningssektorn, med Europa och särskilt Tyskland i centrum. Men andra regioner har knappast gått oskadda, och “tillverkningsrecessionen” har känts i såväl USA som Japan och Kina/tillväxtmarknader.
Men även om faktisk tillverkningsdata fortfarande är svag, så skänker de senaste ”mjuka” datapunkterna (PMI:er etc.) visst hopp. PMI-siffrorna har fallit på global nivå de senaste två åren, men har stabiliserats på sistone, och till och med stigit något. Givet att avmattningen varat under nästan två år, och att flera indikatorer nu pekar mot en stabilisering, ser vi en hygglig chans att nuvarande cykel håller på att bottna ut och följs av stabil eller till och med svagt positiv tillväxt.
Där skulle ett (partiellt) avtal på handelsfronten kunna agera som katalysator. Förhoppningarna har stigit efter ”Fas I”-avtalet, vilket inte är påskrivet men uppenbarligen på gång. Det kommer inte att lösa konflikten, men det kommer att lyfta en del av osäkerheten på kort sikt, och ge den tentativa ekonomiska botten en chans. I vår mening har denna specifika (geo)politiska risk sjunkit. Den större strategiska konflikten mellan USA och Kina kommer däremot inte att försvinna, något vi ser som en fortlöpande risk.
Rädslan för en vinstimplosion har än så länge visat sig felaktig, och initialt ger rapportsäsongen för Q3 visst hopp. I USA har företagen slagit förväntningarna med närmare 4 procent, och det är möjligt att vi undviker en negativ vinstutveckling på årsbasis. I Europa är vinsterna något svagare, än så länge 1,5 procent under förväntan. Både Japan och tillväxtmarknaderna är i tidiga faser av rapportsäsongen. Men överlag är vinsterna mindre illa än väntat, vilket ger stöd åt risktillgångar. Vi kommer inte att utesluta negativ vinsttillväxt på årsbasis, eller till och med en mild vinstrecession framöver, men på kort sikt har den värsta rädslan för en vinstkollaps lagt sig.
Sammanfattningsvis ser vi bättre risk/reward framöver. Även om aktier helt klart haft ett starkt år hitintills så är utvecklingen sedan början på 2018 mer modest. Med en potentiell botten för den ekonomiska cykeln, fullt stöd från centralbankerna och bättre vinstutveckling än befarat kan aktier kanske bryta igenom de motståndsnivåer som testats under de senaste 6 månaderna. Vi ser glaset som halvfullt och höjer aktier till övervikt, och sänker räntor (kontanter) till undervikt.
Läs mer i månadens Marknadssyn. (pdf, 1 MB)
Text: Michael Livijn
Publicerat 31.10.2019