Personligt

Månen nästa

Hon var den första svenska kvinnan i rymden. Nu har svenskamerikanska Jessica Meir siktet inställt på att bli pionjär igen – den här gången som den första kvinnan på månen.

Den svenskamerikanska stjärnastronauten Jessica Meir har tagits ut till Nasas månprogram Artemis.

Teckningen gick inte att misstolka. När förstaklassarna i Caribou i Maine på USA:s östkust fick i uppgift att skapa en bild sig själva som vuxna ritade Jessica Meir en astronaut som stod på månen.

Nu kan drömmen bli verklighet.

Svenskamerikanskan är en av 18 som valts ut till den amerikanska rymdstyrelsen Nasas månprogram Artemis, som hoppas ha astronauter på månen 2025. Sker det blir det den första bemannade månlandningen sedan 1972.

Astronauten Jessica Meir har svenskt och israeliskt påbrå men är född i USA.
Astronauten Jessica Meir har svenskt och israeliskt påbrå men är född i USA. Foto: Rymdstyrelsen/Andreas Lundberg

– Vi måste ta oss bortom vår bekvämlighetszon. Det är då stora saker händer, sa hon nyligen i en intervju med University of California San Diego, ett av hennes lärosäten.

Första promenaden

Jessica Meir är dock redan något av en rymdkändis: Hösten 2019 gjorde hon och kollegan Christina Koch den första rymdpromenaden med enbart kvinnliga deltagare (både i rymden och i markkontrollen). Duon bytte ut en batterikomponent på den internationella rymdstationen ISS solpaneler, ett uppdrag som tog 7 timmar och 17 minuter och ledde till att de kvalade in på tidskriften Times lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

– Vistelsen i rymden fick mig att inse hur sammanlänkat allt är. När man tittar ner på jorden från rymdstationen ser man angränsande landmassor utan gränser, har Meir berättat om tiden på ISS.

Jessica Meir blev historisk 2019 när hon och astronautkollegan Christina Koch genomförde den första helkvinnliga rymdpromenaden. Foto: NASA.

– Och man inser att vi (mänskligheten) är i detta tillsammans, oavsett om det handlar om covid-19 eller att ta hand om vår planet.

Själv är hon minst sagt en världsmedborgare. Hennes mamma är från Västerås i Sverige och pappa Meir föddes i Irak, men flyttade till Israel som barn. Paret möttes i Sverige men flyttade till Maine i USA där dottern föddes 1977. De svenska traditionerna värdesattes i familjen, de firade Lucia och midsommar och Jessica Meir har både svenskt och amerikanskt medborgarskap. För några år sedan fångades hon på bild läsandes Pippi Långstrump i tyngdlöst tillstånd ombord på ISS.

Jessica Meir är en av 18 astronauter som tagits ut till Nasas månprogram Artemis. Foto: NASA och Josh Valcarcel.

Kikar runt hörnet

Stjärnastronauten har berättat att det var barndomens tv-sända rymduppskjutningar som inspirerade henne att studera för att bli ”upptäcktsresande”. I dag har hon en doktorsexamen i marinbiologi, en masterexamen i rymdstudier och en kandidatexamen i biologi – bland annat. Hon har undervisat i anestesi, studerat kejsarpingviners dyk-fysiologi och gjort djuphavsexpeditioner, något hon säger inte är helt olikt att resa ut i rymden.

– Det som lockar mig med båda (miljöerna) är upptäckarandan – att fortsätta lite längre och att kika runt hornet för att upptäcka platser där vi aldrig varit. Jag har alltid lockats av extremfysiologi, säger hon i intervjun på University of California San Diegos hemsida.

När Meir nyligen gjorde en föreläsningsturné i Sverige talade hon bland annat om de 205 dygn hon tillbringade på ISS 2019–2020, samtidigt som covid-19 bröt ut.

– Det var märkligt att få rapporter om jorden under pandemin. Vi var tre personer uppe i rymden som inte hade smittats av covid och vi föreställde oss att det skulle se ut som att jorden hade utplånats och att vi var de enda överlevande när vi kom tillbaka, som i en dålig film, berättade Meir halvt på skämt.

Jessica Meir
Hon har en doktorsexamen i marinbiologi men Jessica Meir visste redan som barn att hon ville bli astronaut. Foto: NASA

Nästa mål i sikte

Men att komma hem till en planet där allt ställts på ända på grund av smittskyddsrestriktioner och nedstängningar var svårt, tillstår hon.

– Vi försökte dela med oss av det vi lärt oss under vår isolering i rymden, som vikten av att hålla sig till ett dagsschema, att träna regelbundet och hålla kontakt med familjemedlemmar.

Under tiden på ISS funderade Jessica Meir också över sitt nästa mål och det var då barndomens dröm om att resa till månen dök upp igen. I nuläget är det dock oklart om hon faktiskt kommer att skickas dit eller om hon ska arbeta med annat inom Artemis.

Månen är högintressant, inte bara för Esa och Nasa, som planerar att sätta en rymdstation i omloppsbana runt den, utan även för rymdentreprenörer som Elon Musk (Space X) och Jeff Bezos (Blue Origin). Detta eftersom månen ses som en anhalt på vägen mot framtida utforskning av vårt solsystem samt en himlakropp vars naturresurser, bland annat fruset vatten, kan användas.

Publicerat 30.08.2022