Ekonomi

Lyxur i tiden

Är du osäker på vart marknaden är på väg i en tid av inflation och andra kriser? Titta på klockan! Andrahandspriset på lyxklockor som Rolex och Patek Philippe ger en fingervisning om världsläget.

lyxklockor
Att andrahandspriserna på lyxiga armbandsklockor, som Rolex och Patek Philippe, planar ut efter ett fall ses som ett tecken på att marknaden håller på att stabiliseras.

I flera år har klassiska lyxklockor setts som stabila investeringar, så stabila att de faktiskt presterat bättre än både guld och fastigheter. Utvecklingen går under epitetet ”bling boom” och kopplas bland annat till kryptovalutornas värdeökning under pandemiåren.

”Euforisk ”känsla

De senaste månaderna – parallellt med Ukrainakriget och ekonomisk oro – har dock andrahandsmarknaden för exklusiva klockor åkt berg- och dalbana, rapporterar den finansiella nyhetstjänsten Bloomberg.

Först gick priserna upp. Det så kallade Rolex-indexet, som tagits fram av konsultbolaget Watchcharts och som mäter utvecklingen av priset på andrahandsmarknaden på det klassiska uret, var i mars hela 35 procent upp jämfört med året innan.

– Det var nästan en känsla av eufori på marknaden, säger Austen Chu, som grundat klocksajten Wristcheck, till Bloomberg.

Rolex Daytona
I våras och somras föll andrahandspriserna på bland annat Rolexklockor kraftigt, något som bedömare anser kan kopplas till det sjunkande värdet på kryptovalutor.

Så kom fallet. I juni föll prisnivåerna med 5,9 procent. Och nedgångarna har fortsatt: minus 3,5 procent i juli för att fortsätta ned ytterligare 5,1 procent i augusti.

Utvecklingen kopplas till det oroliga världsläget – men också kryptovalutornas ras.

Kan ha bottnat

Men nu verkar marknaden ha stabiliserat sig. Rolexindexet sjönk ”bara” med 1,84 procent i september. Och samtidigt visar ett annat index, Subdial 50 som följer utvecklingen för de 50 mest handlade lyxklockarna, att priserna gått upp med 1,2 procent. Om man ska lita på uren verkar vi därmed vara på väg in i en lugnare tid.

Bland de modeller som Subdial 50 följer finns Rolex Daytona och Datejust, Patek Philippes Nautilus och Audemars Piguet Royal Oak.

Publicerat 23.09.2022