Innovation

Lax på menyn
– i rymden

Ska framtidens astronauter kunna njuta av nyfångad lax? Ja, åtminstone om man frågar norska forskare vid Clara Venture Labs i Bergen. De hoppas snart kunna testa en laxodling anpassad för rymden ombord på en av den europeiska rymdstyrelsen ESA:s månlandare.

Norskt forskningsprojekt löser matfrågan för framtida astronauter.

Om människan i framtiden ska kunna ge sig i väg på längre rymdfärder krävs en viss mån av självhushåll ombord. Syre, vatten och mat måste produceras eller återvinnas på rymdfarkosterna. I flera år har norska och europeiska forskare därför gjort försök med växtodlingar uppe i det blå, där man bland annat sökt återskapa något som liknar gravitation med hjälp av centrifuger.

– Men astronauter kan inte leva på enbart sallad och tomater, de behöver omkring 400 gram protein om dagen, säger Crina Silvia Ilea, projektledare för Norwegian Fish in Space, i en intervju på norska rymdstyrelsens hemsida.

Crina-Silvia-Ilea

Crina Silvia Ilea, projektledare för Norwegian Fish in Space.

Ett separat rymdskepp?

Det är här fiskodlingen kommer in. Forskarna på Clara Venture Labs vill undersöka hur de specialdesignade odlingstankar de tagit fram fungerar i ”hårt läge” i rymden. Laxen har valts ut för att den växer snabbt och klarar av att leva och fortplanta sig i återvunnet vatten, enligt Ilea.

Hon beskriver de slutna fiskodlingarna som egna ekosystem som måste säkras för att klara allt från sjukdomar till att fiskar rymmer. En tank behöver också egen försörjning av energi, vatten, rening, mat och syre.

– Som ett separat rymdskepp, fast i vatten, förklarar Ilea.

Med ny månlandare

Det har gjorts försök med fiskar i rymden tidigare, bland annat på Internationella rymdstationen (ISS) för att kontrollera hur djuren klarar tyngdlöshet. Men de gjordes på små akvariefiskar, inte på matfiskar.

Förslaget att odla lax i rymden skickade Crina Silvia Ilea till ESA, när rymdorganisationen efterlyste idéer för månen. Hon fick tummen upp och förhoppningen är att fiskar kan följa med månlandaren European Large Logistics Lander, som nu håller på att byggas och som ska skjutas upp under 2030-talet.

I pilotprojektet ska laxar som väger mellan 50 och 100 gram testas. Målet är att det ska finnas färsk fisk på menyn på framtida månbaser – och möjligen även på Marsresor.

Publicerat 29.06.2022