Ekonomi

Låt oss prata om veckopengen!

Illustration: Valero Doval

Hur tänker du runt barnens veckopeng? Hur mycket ska man ge och är slantarna kopplade till en motprestation?

En som har en väldigt tydlig idé om detta är den amerikanske affärsmagnaten och filantropen Warren Buffett som anser att barn bör drillas till att bli ansvarstagande små ekonomer redan i förskoleåldern…

På sajten Secret Millionaire´s Club dyker Buffett upp som tecknad seriefigur och ger animerade lektioner i ekonomi för barn. Lärdomarna levereras i form av utmaningar, aktiviteter och räknespel. Och jodå, Buffett bekräftar att han har gjort de flesta övningar med sina tre egna tre barn. 

– De är enkla lektioner för företagande och livet, berättar han.

Bland annat övas barnen i hur man sparar, att se skillnaden på pris och värde och att agera kreativt – det vill säga inte ge upp med en gång och hur viktigt det är att tänka utanför de givna ramarna. Det sistnämnda kan bland annat tränas genom att barnen tas med på ett konstmuseum och sedan uppmanas att skapa egna verk, men de måste använda sig av sådant som är gammalt och bortsorterat i hemmet, enligt Buffet. 

Låter det för komplicerat? Undrar du om ditt barn verkligen är moget att klara detta?

Forskningsrön från Cambridge University visar faktiskt att småttingar kan förstå grundläggande ekonomiska begrepp redan i tre-, fyraårsåldern och när de är sju år har de flesta utvecklat beteenden som styr deras framtida ekonomi.

Buffet själv var i ungefär den åldern när han köpte in sexpack med Coca-Cola som han sedan sålde vidare styckvis med en liten vinst. När han var elva år handlade han sina första aktier. I dag är den 88-årige legendinvesteraren och grundaren av Berkshire Hathaway god för 78,8 miljarder dollar och innehar plats 3 på tidskriften Forbes lista över världens rikaste. 

Värt att ha minne inför nästa veckopengförhandling – det kan löna sig om några år…

4 frågor till Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea

1. Vecko-, månadspeng – eller ingen alls?

– Jag tycker definitivt att man ska ge sina barn och ungdomar en regelbunden fickpeng. En veckopeng när de är små, och en månadspeng när de blivit lite större. Övergången från veckopeng till månadspeng brukar ske i 10-årsåldern, men det beror såklart på barnets mognad och behov.

2. Ska man ställa krav på barnet för att hon/han ska få sin peng?

– När det gäller att hjälpa till med vanliga hushållssysslor så är det något som alla måste delta i oavsett fickpeng. Men större insatser kan ge en extra peng. Det viktigaste är att man sköter skolan. Gör man inte det, så kan regeln vara att fickpengen påverkas. 

3. Ska man lägga sig i vad pengarna används till?

– Man ska stötta genom att prata igenom vad pengen kan användas till och ge goda råd. Men man får inte glömma att det är ett förtroende man visar sitt barn genom att ge fickpengar, och det är också en möjlighet för barnet att testa själv hur det funkar. Och att pengarna kan ta slut…

4. Vilket är det vanligaste misstaget föräldrar gör?

– Det är att vi inte är konsekventa utan då och då ger en extra slant utöver månadspengen. Vi vill ju så väl. Men det underminerar en del av tanken med regelbunden månadspeng, nämligen den att man måste hushålla med den för att den ska räcka.

Publicerat 14.10.2019