Ekonomi

Längtan till landet

Nu vill vi ut till hav och skog – och gärna till en plats dit vi kan ta med oss jobbet. Drömmen om det egna fritidshuset har accelererat under pandemin – men som också blivit väsentligt dyrare.

Suget efter att köpa fritidshus har aldrig varit så stort, under fjolåret steg priserna med nära 20 procent. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson förklarar varför samt tipsar om vad som är bra att tänka på när man går i köptankar.

– Den extrema prisuppgången är i mångt och mycket en coronaeffekt. Under pandemin har många upptäckt att de har det trångt, i synnerhet när alla i familjen jobbar hemma, konstaterar Gabrielsson.

– Intresset för hur vi bor och vilka utrymmen vi förfogar över har ökat. I det sammanhanget värderas det lite friare liv som ett fritidsboende ger högt.

Drivs utvecklingen enbart av covidpandemin?

– Till stor del, men även av att utbudet är så begränsat. Det är inte lätt att hitta bostäder i nuläget, oavsett om man letar efter ett större permanentboende eller ett fritidshus. Många som bor stort behåller sin bostad trots att barnen flyttat ut, och gör om deras rum till gäst- eller arbetsrum. Det skapar en trög marknad vilket driver upp priserna.

Var är det mest eftertraktat att köpa lantställe och hur skiljer sig prisbilden år mellan olika delar av landet?

– Det är alltid mer populärt längst kusterna och i Sydsverige. I Halland har priserna gått upp mycket på sistone. Att köpa fritidshus på västkusten, i Skåne eller i Stockholms skärgård är dyrare än att köpa ett torp i skogen. Och i Norrland kan man få större hus och marker för pengarna än jämfört med södra Sverige.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson
Fritidshusmarknaden är stekhet. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tipsar om vad som är viktigast att tänka på.

Vad är klokt att tänka på innan man börjar leta?

– Man måste alltid fundera igenom sin egen situation och man ska definitivt inte låta sig lockas av tanken på att göra ett klipp. Det är svårt att sia om prisutvecklingen just nu, men vi ser en risk att räntorna går upp och då kan priserna komma att dämpas. Även om privatekonomin är god och man kanske har ett stort kapital kan det vara smart att skaffa sig ett lånelöfte för att kunna slå till när det passar, oavsett börsens svängningar.

– Försök också att verkligen tänka igenom hur ett fritidshus skulle påverka livet – är ni redo att avsätta tid och resurser för transporter och eventuella renoveringar? I slutändan ska man ju leva också, inte bara bo.

Om man kommit så långt att man går på visningar, vad är viktigt att ha koll på då?

– En rad saker. Uppkoppling är viktigt, i synnerhet om man tänkt jobba på distans. Transporter likaså: Kan eventuella tonåringar resa fram och tillbaka på egen hand och behöver familjen skaffa extra cyklar eller bilar? Och så måste man naturligtvis bedöma fastighetens skick i stort och eventuellt ta dit en besiktningsman. Titta om det finns gammal el eller hemdragna ledningar som bör göras om. Ligger huset i en samfällighet som innebär att man måste vara med och sköta vägar eller bryggor? Finns det servitut? Det sistnämnda kan man kolla med Lantmäteriet.

Bör man alltid ta dit en besiktningsman?

– Det är klokt om man inte är väldigt kunnig själv. Detta i synnerhet om man är med i en budgivning, så att man verkligen vet vad man budar på. Att anlita en besiktningsman kostar mellan 7 000 och 20 000 kronor, beroende på hur grundlig besiktningen ska vara. Det brukar vara väl investerade slantar.

husritning, kvninna planerar, sitter på golvet
Distansjobb blir allt vanligare. Det kan vara värt att satsa på en renovering så att du även kan jobba från landet.

Hur ser du på nybyggda fritidshus gentemot äldre torp?

– Det beror på vem man är. Vår föräldrageneration tyckte att det var charmigt med ett enklare liv på landet, de ryggade inte för att hämta vatten och gå på utedass. Men många av dagens husköpare kräver en bättre boendestandard även på landet – med exempelvis tvätt- och diskmaskin. Ska man dessutom jobba där är det viktigt att vardagslivet löper på enkelt. Fundera igenom vad du söker.

Finns det fördelar med att hyra i stället för att köpa?

– Absolut. I synnerhet om du ännu inte vet var du vill köpa ditt lantställe. Testa att hyra på olika platser och känn på hur det är att pendla dit. Att drömma om ett fritidshus kan vara en sak och verkligheten en annan.

Är det någon skillnad på lånereglerna för fritidshus och ”vanliga” bolån?

– Nej, det är samma regler. Banken gör en kalkyl i vilken man räknar på inkomstnivå, amorteringskrav och återbetalningsförmåga. Private Banking har en egen kreditavdelning som hjälper till i lånefrågor, din rådgivare kan förmedla kontakt med dem.

Drömmen om det egna torpet – i fjol steg priserna på fritidshus med nästan 20 procent.

Tror du att intresset för fritidshus påverkas när covidrestriktionerna lättar och vi kan resa som vanligt igen?

– Det kanske lugnar sig något, men jag tror samtidigt att vi har återupptäckt vårt land under den här tiden av nedstängningar. Man behöver inte resa så långt för att få en upplevelse över det vanliga och ett fritidshus blir ofta en samlingsplats för familjen.

Har du något eget lantställe?

– Ja, vi har ett sommarställe i Halland som vi älskar. Det ligger nära havet och är en samlingspunkt för hela familjen på somrarna. Det är ett vitt trähus med balkong som byggdes på 1950-talet, men i traditionell stil. På tomten finns många vackra äldre äppelträd. Vi brukar åka dit under hela året och vi firar nyår och påsk där.

Så steg bostadspriserna i fjol

Prisutvecklingen i Sverige det senaste året för fritidshus, bostadsrätter och villor.

ObjektFritidshusBostadsrättVilla
Prisutveckling+19,9 %+6,6 %+12,8 %
Kronor/kvm37 466 kr45 498 kr32 014 kr
Medelpris2 398 000 kr2 920 000 kr4 002 000 kr
Antal sålda6 848 st132 053 st59 216 st
Källa: Svensk Mäklarstatistiks uppgifter för hela riket för de senaste 12 månaderna, publicerade i mitten av januari 2022.

Publicerat 03.02.2022