Kultur

Krogpärlan i havet

Besöket är en gastronomisk upplevelse – men också en spektakulär resa kryddad med aktivism. I dagarna öppnar Iris, en unik restaurang i den flytande sfären Salmon Eye i norska Hardangerfjorden.

Salmon Eye, iris i vattnet
En glänsande sfär mitt i havet. Salmon Eye, där restaurang Iris ligger, är en av de största, flytande konstinstallationerna i världen som kan ta emot människor. Foto: Tobias Lamberg Torjusen/Salmon Eye

Bakom Iris står den hyllade danska kocken Anika Madsen, som varit köksmästare på Fasangården och Roxie i Köpenhamn. I Danmark fick hon smeknamnet ”drottningen av umami”, bland annat för sitt passionerade sökande efter nya, delikata ingredienser från havet.

Med Iris tar hon ett rejält kliv mot framtidens hållbara menyer.

– Det ligger nära mitt hjärta att lyfta fram okända, hållbara ingredienser. Om jag hittar något som leder till en grönare framtid är jag inte rädd att tänja på gränserna. Men om man ska övertyga folk att älska den måste den vara utsökt på riktigt, säger Madsen till tidskriften Food and Wine Gazette.

diptyk: Anika Madsen och musslor ur havet
Sjöborre, alger eller kanske ett blötdjur? En middag på restaurang Iris i Norge består av 18 rätter – och en hänförande utsikt. Foto: Sebastian Lamberg Torjusen/Salmon Eye

Arbetet med Iris innebär att hon flyttat från Köpenhamn till den lilla ön Sniltsveitøy, där hon bokstavligen talat har havet för sina fötter och kan utforska alger, blötdjur och andra smaskigheter.

– Här finns den renaste och mest spännande havsmaten i världen. Jag ser särskilt fram emot att jobba med invasiv röd sjöborre och alla lokala sjögräs, säger hon och lägger till att lokalproducerat viltkött, fårmjölk och norskbryggd cider också har sin plats på menyn.

Salmon Eye, Iris i havet och bergen i bakgrunden
Salmon Eye är ett sfärformat, flytande upplevelsecenter som syftar till att utforska haven som framtidens näringskälla. Foto: Sebastian Lamberg Torjusen/Salmon Eye

Iris ligger i det flytande upplevelsecentret Salmon Eye utanför den norska staden Rosendal. Krogen, som enbart nås med båt, kan ta emot 24 gäster per kväll – gäster som får njuta en 18-rätters (!) middag och ett panorama av fjäll, glaciärer och fjorden.

Den 1 000 kvadratmeter stora, ögonformade sfären Salmon Eye öppnade 2022. Den syftar till att inspirera och informera om haven som framtidens matkälla. Restaurang Iris namn kan härledas till att krogen, likt människans iris, ligger mitt i ögat. Men Iris var också namnet på den grekiska mytologins regnbågsgudinna, den som bar budskap mellan hav och himmel.

diptyk: Anika Madsen och mat
Den prisbelönta danska kocken Anika Madsen hämtar mycket inspiration från havet. Nu bor hon ett stenkast från vattnet, på den norska ön Sniltsveitøy nära restaurang Iris. Foto: John Asle E. Hansen/Salmon Eye

Publicerat 30.05.2023