Innovation

Krasch eller klirr i kassan för självkörande bilar?

Waymo minivan

Självkörande bilar är glödhett – både bland investerare och utvecklare. Varför är inte svårt att förstå: Över 60 procent av alla trafikolyckor beror på den mänskliga faktorn. Och, handen på hjärtat, vem vill inte kunna bli hemkörd efter en kväll på stan?

Kapplöpningen om att få fram den säkraste och bästa självköraren pågår främst i Kalifornien i USA. Där har Waymo, som ägs av sökjätten Googles moderbolag Alphabet, seglat upp som marknadsledare före både Tesla och General Motors. Waymo uppskattas vara värt svindlande 240 miljarder dollar men har ännu inte sålt en enda bil och har inga intäkter.

För hugade investerare verkar det dock räcka med bland annat den statistik som kaliforniska myndigheter nyligen offentliggjorde. Bland de 48 bolag som testade självkörande bilar på allmänna vägar under 2018 klarade sig Waymos autonoma försöksbilar längst utan att säkerhetsföraren var tvungen att gripa in: Det gick 1 773 mil mellan tillfällena. Tvåan General Motors testbil körde 837 mil mellan ingripandena och Zoom klarade 309 mil. Den stora frågan nu är om bolagen gasar mot en ljusnande framtid eller en förödande krasch?

Publicerat 14.07.2019