Ekonomi

Klockor som livslång passion

Funderat på att köpa ytterligare en klocka? Den frågan har följt den franske affärsmannen Patrick Getreide genom hela livet. I dag är han ägare till en av världens största privata samlingar, värderad till över tre miljarder kronor, och som bland annat innehåller ett hundratal Patek Philippe-ur…

Patrick Getreide
Patrick Getreides klocksamling har fått ett eget namn: The OAK collection, som ordagrant står för ”one-of-a-kind”. Bild: Oak Collection

1969 var Patrick Getreide tolv år gammal. Han stod utanför en klockaffär i Zürich, där han gick på internatskola, och tittade genom skyltfönstret med stora pojkögon på ett armbandsur från Omega. Bilden av klockan etsade sig fast i honom och kort därpå återvände han till affären och erbjöd vad som måste ha varit tidernas längsta avbetalningsplan. Varje lördag överlämnade Patrick sin veckopeng på 10 franc till butiksägaren. Som tur var förbarmade sig dock Patricks pappa några månader senare över sonen och löste ut honom, möjligen också till butiksinnehavarens lättnad.

PATEK-PHILIPPE-Ref.-1436- och AUDEMARS-PIGUET-CHRISTIE’S
Till vänster: Patek Philippe 1436, en kronograf där ursprungsmodellen är från 1938. Till höger, en raritet från Audemars Piguet. Bild: Christie’s.

Där och då föddes ett livslångt intresse, som naturligtvis möjliggjordes av att Patrick Getreide i vuxen ålder kom att bli en framgångsrik affärsman.

Bland annat byggde han upp en taxiverksamhet i Paris från grunden och som han sålde för miljardbelopp. Han har även hunnit med att göra en lyckosam exit från ett fastighetsbolag och skapa en butikskedja med 80 klädaffärer. I dag driver han ett litiumraffinaderi tillsammans med sin son Roland. 

Men det är klockor som är serieentreprenörens passion

”När man samlar är utmaningen att köpa till rätt pris. När man väl äger klockan så är det bara fantastiskt”, säger Patrick Getreide till det amerikanska magasinet Forbes inför försäljningen av ett 150-tal ur på auktionsfirman Christie’s i slutet av november.

Patrick Getreide och klockan VOUTILAINEN-CHRISTIE’S
För att sköta om sin klocksamling har Patrick Getreide låtit anställa en urmakare på heltid. Till höger en klocka från den världsberömde finske klockdesignern Kari Voutilainen. Bild: Christie’s.

I hans samling finns alla stora och välkända märken som Audemars Piguet, Hermès, Breguet, Zenith, Rolex och självklart favoriten Patek Philippe, som han har ett hundratal armbandsur från…

”Min första Patek Philippe-klocka, en kronograf i stål, hittade jag på en loppmarknad. Jag köpte den för 1 000 eller 2 000 francs, minns inte riktigt.”

Hur håller man då ordning på 600–700 klockor? Jo, det underlättar såklart om man som Patrick Getreide har ett eget privat museum med en heltidsanställd urmakare.

Publicerat 27.11.2023