Ekonomi

Kina vill ta på sig ledartröjan

Det snabbväxande Kina har de senaste decennierna gasat ekonomiskt på ett nästan osannolikt sätt. Efter finanskrisen 2008 har Kina stått för hisnande 45 procent av världens BNP-tillväxt. Och i dag lever färre än 10 miljoner människor i fattigdom i landet, jämfört med 750 miljoner på 1990-talet.

– Kinas roll ökar och kommer att fortsätta att göra det. En tredjedel av världens tillväxt genereras från Kina, konstaterar Tuuli Koivu, chefekonom på Nordea i Finland.

Tuuli Koivu, chefekonom på Nordea i Finland.

Med sina drygt 1,4 miljarder invånare och snabbt växande militär är det inte osannolikt att Kina i en nära framtid utmanar USA om titeln ”världens supermakt”. Peking storsatsar på sitt rymdprogram och lyckades tidigare i år landa en farkost på månens baksida. Och det statliga bolaget Comac håller på att utveckla egna flygplan, så Peking slipper shoppa från amerikanska Boeing och franska Airbus. Kinas president Xi Jinping slog häromåret fast att den kinesiska drömmen är att leda världen 2050. 

Än så länge är det dock västvärlden som dominerar både ekonomiskt och kulturellt, menar Koivu. Men den ekonomiskt intresserade bör hålla ögonen på den röda draken i öst – och vara medveten om de utmaningar som kan komma att påverka dess utveckling. Det handlar främst om klimatförändringarna (Kina är fortfarande kraftigt beroende av kolkraft) samt den pågående handelskonflikten med USA:s president Donald Trump.

– Att sätta på sig en ledartröja är inte lätt. Peking befinner sig i en övergångsperiod där man nu vill tala och sätta agendan själv, inte enbart reagera på Trumps utspel, säger Koivu.

Publicerat 09.09.2019